W skrócie
Przepisy od baletnicy fit
Svetlana Ovsyankina jest młodą mamą i tancerką Teatru Wielkiego Opery Narodowej, ukończyła szkołę baletową w Rosji i od blisko 10 lat mieszka w Polsce. Prowadzi popularnego bloga i profile na Instagramie oraz Facebooku „Fit przepisy od baletnicy”, na którym promuje zdrową kuchnię. Niedawno na rynku ukazała się jej druga książka z przepisami na „zdrowe i pyszne posiłki bez wyrzeczeń” pt. „Fit przepisy od baletnicy sezonowo” (wyd. Pascal).
Jak autorka wyjaśnia we wstępie, znajdziemy tu „dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników”.
- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku - pisze Svetlana Ovsyankina w swojej książce. - Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin. Poza tym nie od dziś wiadomo, że szparagi smakują najlepiej wiosną, a mandarynki zimą - dodaje.