Soczysty kurczak w sosie z cukinii. Przepis na obiad fit od baletnicy z Teatru Wielkiego w Warszawie

Redakcja Strony Kuchni
Svetlana Ovsyankina, blogerka i tancerka Teatru Wielkiego poleca przepis na kurczaka w sosie cukiniowym.
Svetlana Ovsyankina, blogerka i tancerka Teatru Wielkiego poleca przepis na kurczaka w sosie cukiniowym. Svetlana Ovsyankina
Dbasz o dietę i zdrowe odżywianie? Szukasz pomysłów na lekkie i smaczne potrawy? Mamy dla ciebie przepis na wybornego kurczaka w sosie z cukinii od Svetlany Ovsyankiny, popularnej blogerki i tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie, która niedawno wydała swoją drugą książkę kucharską. Tym razem proponuje nie tylko przepisy fit, ale też dania sezonowe. Odchudzone i pozbawione chemii.

W skrócie

Przepisy od baletnicy fit

Svetlana Ovsyankina jest młodą mamą i tancerką Teatru Wielkiego Opery Narodowej, ukończyła szkołę baletową w Rosji i od blisko 10 lat mieszka w Polsce. Prowadzi popularnego bloga i profile na Instagramie oraz Facebooku „Fit przepisy od baletnicy”, na którym promuje zdrową kuchnię. Niedawno na rynku ukazała się jej druga książka z przepisami na „zdrowe i pyszne posiłki bez wyrzeczeń” pt. „Fit przepisy od baletnicy sezonowo” (wyd. Pascal).

Jak autorka wyjaśnia we wstępie, znajdziemy tu „dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników”.

- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku - pisze Svetlana Ovsyankina w swojej książce. - Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin. Poza tym nie od dziś wiadomo, że szparagi smakują najlepiej wiosną, a mandarynki zimą - dodaje.

W jej książce znajdziemy przepisy fit na wszystkie pory roku z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców, w tym tych letnich, takich jak: bakłażan, borówki, czereśnie, fasolka, jagody, maliny, morele, pomidory, ogórki, figi, wiśnie, śliwki czy arbuz.

- Dary lata to, moim zdaniem, prawdziwa bomba witaminowa. Właśnie wtedy owoce i warzywa są najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze - pisze autorka.

Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Cukinia, właściwości odżywcze i zastosowanie

Wspomniany kurczak w sosie cukiniowym znalazł się w rozdziale „Lato”, kiedy cukinia rządzi na naszych stołach. Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stamtąd pochodzi nazwa - zucchina, czyli mała dynia.

Warto dodać, że cukinia jest niskokaloryczna (100 g cukinii to ok. 15 kcal) i ma właściwości sprzyjające przemianie materii. Można ją podawać na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną i gotowaną. Przygotowuje się z niej zupy, sałatki, surówki, napoje, desery (np. ciasto z cukinii), a nawet marynaty.

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to cukinia zawiera:

  • duże ilości cukrów,
  • witaminy C, PP, B1,
  • karotenu.

Przepis na soczystego kurczaka w sosie z cukinii od baletnicy fit

Kurczak w sosie z cukinii to świetny pomysł na letni obiad.
Kurczak w sosie z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Svetlana Ovsyankina

Soczysty i przepyszny sposób na pierś z kurczaka. Podajemy z dowolną kaszą,
makaronem czy nawet ziemniakami.

Składniki:

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 50 g cebuli
  • 150 ml śmietanki 10%
  • 50 ml wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kurczaka w sosie cukiniowym?

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  4. Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć
  5. kurczaka.
  6. Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić.
  7. Dodać cukinię, śmietankę i wodę.
  8. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec
  9. doprawić.

Wartość odżywcza kurczaka w sosie cukiniowym na 100 g

96 kcal / 15,5 g białka / 2,7 g tłuszczu / 2,1 g węglowodanów

Z podanej ilości składników wychodzą 4 nieduże porcje, jedna porcja to:
194 kcal / 31,4 g białka / 5,6 g tłuszczu / 4,4 g węglowodanów.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni