W skrócie
Przepisy od baletnicy fit
Svetlana Ovsyankina jest młodą mamą i tancerką Teatru Wielkiego Opery Narodowej, ukończyła szkołę baletową w Rosji i od blisko 10 lat mieszka w Polsce. Prowadzi popularnego bloga i profile na Instagramie oraz Facebooku „Fit przepisy od baletnicy”, na którym promuje zdrową kuchnię. Niedawno na rynku ukazała się jej druga książka z przepisami na „zdrowe i pyszne posiłki bez wyrzeczeń” pt. „Fit przepisy od baletnicy sezonowo” (wyd. Pascal).
Jak autorka wyjaśnia we wstępie, znajdziemy tu „dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników”.
- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku - pisze Svetlana Ovsyankina w swojej książce. - Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin. Poza tym nie od dziś wiadomo, że szparagi smakują najlepiej wiosną, a mandarynki zimą - dodaje.
W jej książce znajdziemy przepisy fit na wszystkie pory roku z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców, w tym tych letnich, takich jak: bakłażan, borówki, czereśnie, fasolka, jagody, maliny, morele, pomidory, ogórki, figi, wiśnie, śliwki czy arbuz.
- Dary lata to, moim zdaniem, prawdziwa bomba witaminowa. Właśnie wtedy owoce i warzywa są najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze - pisze autorka.
Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy
Cukinia, właściwości odżywcze i zastosowanie
Wspomniany kurczak w sosie cukiniowym znalazł się w rozdziale „Lato”, kiedy cukinia rządzi na naszych stołach. Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stamtąd pochodzi nazwa - zucchina, czyli mała dynia.
Warto dodać, że cukinia jest niskokaloryczna (100 g cukinii to ok. 15 kcal) i ma właściwości sprzyjające przemianie materii. Można ją podawać na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną i gotowaną. Przygotowuje się z niej zupy, sałatki, surówki, napoje, desery (np. ciasto z cukinii), a nawet marynaty.
Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to cukinia zawiera:
- duże ilości cukrów,
- witaminy C, PP, B1,
- karotenu.
Przepis na soczystego kurczaka w sosie z cukinii od baletnicy fit
Soczysty i przepyszny sposób na pierś z kurczaka. Podajemy z dowolną kaszą,
makaronem czy nawet ziemniakami.
Składniki:
- 550 g piersi z kurczaka
- 200 g cukinii
- 50 g cebuli
- 150 ml śmietanki 10%
- 50 ml wody
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kurczaka w sosie cukiniowym?
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię zetrzeć na tarce.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć
- kurczaka.
- Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić.
- Dodać cukinię, śmietankę i wodę.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec
- doprawić.
Wartość odżywcza kurczaka w sosie cukiniowym na 100 g
96 kcal / 15,5 g białka / 2,7 g tłuszczu / 2,1 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 4 nieduże porcje, jedna porcja to:
194 kcal / 31,4 g białka / 5,6 g tłuszczu / 4,4 g węglowodanów.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?