Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób tartę z truskawkami i kruszonką. Letnie ciasto jak marzenie znika do ostatniego okruszka

Gabriela Fedyk
Ta prosta tarta z truskawkami i chrupiącą kruszonką jest idealna na weekend lub przyjęcie w ogrodzie.
Ta prosta tarta z truskawkami i chrupiącą kruszonką jest idealna na weekend lub przyjęcie w ogrodzie. MariaUspenskaya/Getty Images
Masz ochotę na ciasto, które smakuje jak ciepły, letni dzień? Tarta z truskawkami i kruszonką to szybki i efektowny deser, który sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie maślanego ciasta, soczystych owoców i złotej, chrupiącej kruszonki to zaproszenie do pięknego, ciepłego popołudnia spędzanego z bliskimi przy kawie lub herbacie.

Spis treści

Tarta z truskawkami i kruszonką – przepis na letni deser

Czas przygotowania: ok. 75 minut

Liczba porcji: 12-16

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 100 g zimnego masła,

  • 1 żółtko,

  • szczypta soli,

  • skórka starta z 1 cytryny.

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie),

  • 50 g zimnego masła.

Dodatkowo:

  • 350-400 g truskawek,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie).

Jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką?

  1. Przygotuj formę do tarty (24 cm średnicy). Natłuść ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszką manną.

  2. Zrób ciasto. Do miski przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj składniki nożem lub użyj siekacza do kruchego ciasta. Następnie dodaj żółtko, sól oraz startą skórkę z cytryny i zagniataj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.

  3. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek (powinien być trochę większy niż forma). Przenieś je do foremki i dokładnie dociśnij do dna i boków. Nadmiar ciasta odetnij, a spód nakłuj widelcem.

  4. Formę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut.

  5. Przygotuj owoce i kruszonkę. Truskawki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie sypka kruszonka.

  6. Na podpieczony spód wyłóż truskawki, a następnie posyp wszystko kruszonką. Wstaw tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Odstaw do ostudzenia.

  7. Gotową tartę posyp cukrem pudrem lub podaj z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Wskazówki:

  • Jeśli lubisz intensywniejsze nadzienie, dodaj do truskawek łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny.

  • Możesz zastąpić truskawki innymi sezonowymi owocami. W tym przepisie sprawdzą się np. maliny, morele, borówki czy śliwki. Polecam też połączenie truskawek i rabarbaru.

  • Poza sezonem z powodzeniem możesz użyć mrożonych owoców. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

  • Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej – uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schłodzone będzie się świetnie wałkowało.

Tarta z truskawkami i kruszonką – prosty letni deser, który zawsze się udaje

Letnie owoce, chrupiąca kruszonka i maślane kruche ciasto – ta tarta z truskawkami smakuje dokładnie tak, jak powinno smakować lato. Przygotujesz ją bez problemu, nawet jeśli pieczesz tylko od święta. Jest doskonała na piknik, spotkanie z przyjaciółkami albo leniwe popołudnie z kawą. Sprawdzi się też w wersji „na wynos” – możesz ją zapakować i zabrać na działkę, plażę czy do pracy.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepiej smakuje lekko przestudzona, ale jeszcze lekko ciepła, delikatnie posypana cukrem pudrem. Bardzo lubię dodawać do niej lody waniliowe i ten moment, kiedy zaczynają się topić i przypominać kremowy sos. Wspaniale łączy się też z jogurtem naturalnym albo greckim i bitą śmietaną.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni