Zdrowy makaron z cukinii bez grama mąki. Wypróbuj prosty przepis z użyciem obieraczki. Idealny do sałatki i na wytrawne śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Proste i szybkie danie z cukinii uzupełnia dodatek świeżego pomidora i pokrojonej w kostkę mozzarelli.
Proste i szybkie danie z cukinii uzupełnia dodatek świeżego pomidora i pokrojonej w kostkę mozzarelli. Anna Daniluk
Makaron z cukinii to bardzo proste danie, które można zjeść na surowo lub sparzyć przez chwilę w gorącej wodzie. Można jeść je na diecie bezglutenowej, gdyż robi się je z cienko pokrojonego warzywa bez grama mąki. Można nim się zajadać w ramach przystawki, wytrawnego śniadania albo lekkiego obiadu na lato. Zobacz sposób na apetyczne spaghetti z cukinii.

W skrócie

Może zastanawiacie się, jak zrobić makaron z cukinii. Cienkie nitki makaronu z cukinii można zrobić na kilka sposobów. Banalną metodą jest użycie obieraczki do warzyw i prowadzenie jej przez całą długość warzywa. Dzięki temu uzyskacie długie wstążki w stylu włoskich tagliatelle. Druga metoda to użycie mandoliny do warzyw. Trzecim patentem jest wykorzystanie specjalnego spiralizera do warzyw, który obiera je, tworząc cienkie nitki. Zobacz przepis na prosty sos do makaronu z cukinii.

Przepis na makaron z cukinii

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cukinia (około 350-400) g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mozzarella,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego do smaku,
  • Kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić sos do spaghetti z cukinii?

Przygotowanie:

  1. Na początku cukinię należy umyć i przygotować z nich długie wstążki przypominające spaghetti według opisanych wyżej metod.
  2. Następnie trzeba rozgrzać patelnię z oliwą, obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanej patelni należy przesmażyć czosnek do uzyskania złotego koloru.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu z cukinii, wymieszanie go z oliwą i podsmażenie przez około 5 minut.
  4. Po tym czasie makaron należy posolić, doprawić pieprzem i rozkruszyć na wierzchu mozzarellę.
  5. Pomidora należy pokroić w kostkę albo przekroić na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodać do makaronu z cukinii.
  6. Przed podaniem można doprawić makaron z cukinii odrobiną octu jabłkowego i udekorować świeżymi listkami bazylii.
  7. Danie świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu.

Inne pomysły z makaronem z cukinii

Na rodzinny obiad sprawdzi się na przykład makaron z cukinii z kurczakiem w kremowym sosie. Spaghetti z cukinii doskonale smakuje przyrządzone z serem pleśniowym. Makaron z cukinii można przygotować także w wersji chrupiącej.Wystarczy bułkę tartą wymieszać ze zmielonymi lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, a następnie posypać cukinię. Do smaku można polać spaghetti z cukinii drobiną soku z cytryny i zetrzeć skórkę dla wzmocnienia aromatu. Do makaronu z cukinii można także dodać przesmażone kawałki tofu, które jest dodatkowym źródłem białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Zobacz także przepisy na inne dania z cukinii ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!