W skrócie
Sezon na grzybobranie trwa na przełomie sierpnia i września. Niektóre grzyby można jeszcze znaleźć w październiku przy sprzyjającej pogodzie. Na internetowej mapie znajdziesz punkty w Polsce, gdzie można zbierać grzyby. Aktualnie jest wysyp:
- kurek,
- borowików,
- podgrzybków,
- kani,
- maślaków,
- rydzów,
- a nawet boczniaków i pieczarek.
Zebrane grzyby można suszyć, marynować, piec, dusić lub gotować. Sprawdziliśmy, jakie sposoby na domowe dania z grzybów mają znawcy gotowania.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepisy na dania z grzybów
Pascal Brodnicki poleca sos kurkowy
Znany kucharz na swoim kanale Youtube w nagraniu „Kremowy makaron z kurkami - obiad jak ze snu!” przedstawił prosty sposób na wykorzystanie leśnych grzybów. Polecił, by używać świeżych i mrożonych kurek. Sekretem kremowego sosu kurkowego jest najpierw podsmażenie czosnku na oleju, a następnie dodanie łyżki masła. Do tego znany kucharz dorzuca posiekaną w kostkę cebulę i po chwili dodaje umyte kurki o średniej wielkości. Następnie dolewa kieliszek białego, wytrawnego wina, który dla wielu osób może być zaskakującym dodatkiem. Dopiero gdy sos kurkowy zaczął się gotować, Brodnicki zabielił go śmietaną. Gdy sos zmniejszył swoją objętość, dodał wcześniej ugotowane spaghetti. Na koniec wymieszany makaron z sosem ozdobił posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem lub Pecorino Romano.
Sos grzybowy z porem Gordona Ramsaya
Znany szef kuchni Gordon Ramsay w odcinku „Mushroom, Leek and Tarragon Pasta”, zamieszczonym na kanale Youtube, przygotował sos grzybowy z brązowych pieczarek. Przesmażył je na patelni z rozgrzanym olejem i plastrami czosnku. Kolejnym krokiem znanego szefa kuchni było umycie i posiekanie białej części pora. Warzywo dodał do grzybów i przesmażył do uzyskania chrupiących kawałków. Gordon Ramsay wlał rosół z kury do przesmażonych pieczarek z porem. Gdy całość się zagotowała, dodał do sosu pieczarkowego śmietankę. Do sosu dodał ugotowane płaty makaronu lasagne i doprawił świeżym estragonem. Danie podał z grzankami.
Grzyby w cieście Ewy Wachowicz
Znana prezenterka i producentka programów telewizyjnych podpowiada widzom, jak marynować grzyby. Według jej receptury świetnie smakują leśne grzyby w marynacie musztardowej. Była miss Polonia w swoim przepisie łączy dwa rodzaje musztardy:
- miodową,
- i pikantną Dijon.
Kolejną smaczną przekąską proponowaną przez Ewę Wachowicz są kapelusze suszonych borowików usmażone w cieście naleśnikowym. To znakomita alternatywa wobec pracochłonnych krokietów, które można podawać do kubka barszczu czerwonego.
Zobacz także:Ekspresowe szaszłyki warzywne na grilla z cukinią, pieczarkami i pomidorami
Co jeszcze zrobić z grzybów leśnych?
Własnoręcznie zebrane grzyby dają wiele możliwości kulinarnych. Świetnie smakują jako zupa grzybowa i sos kurkowy do kaszy, ryżu lub makaronu. Cały rok można robić sos pieczarkowy, inspirowany przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej albo pyszną i tanią zupę pieczarkową na rodzinny obiad. Pieczarki są także podstawą farszu do zapiekanek.
Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy zachęcą was do gotowania w domu.
Źródło:
- Grzyby marynowane w sosie musztardowym - ewawachowicz.pl
- Grzyby w cieście naleśnikowym - ewawachowicz.pl
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?