Gotuję bób, kroję pomidory, dorzucam porzeczki i robię najlepszą sałatkę na lato. Sycące połączenie na poprawę humoru. Oto talerz obfitości

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Świeży bób kusi jędrnością i soczystym zielonym kolorem. Ja dzisiaj przełamuję kulinarne schematy i z ugotowanego al dente warzywa robię sałatkę. Smak dopełnia soczysty pomidor i orzeźwiająco kwaśne czerwone porzeczki. Składniki oblepiam serkiem śmietankowym i skrapiam sokiem z cytryny. Ta wyjątkowa sałatka z bobem, pomidorami i porzeczkami to danie na medal.

W skrócie:

Na letni obiad lub pożywną przystawkę przygotuj sałatkę z bobem, pomidorami i soczystymi porzeczkami.
Na letni obiad lub pożywną przystawkę przygotuj sałatkę z bobem, pomidorami i soczystymi porzeczkami.
Anna Daniluk

Sałatka z bobem, pomidorami i czerwoną porzeczką – przepis na lato

Liczb porcji: dla 1-2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g bobu,

  • sól do gotowania,

  • 1 łyżka masła,

  • 2 łyżki serka śmietankowego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  • skórka z 1 cytryny,

  • 20 ml soku z cytryny,

  • świeżo mielony czarny pieprz,

  • 2-3 pomidory,

  • 6-8 gałązek czerwonej porzeczki,

  • 1 burrata.

Sos do sałatki:

  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego,

  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,

  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z bobem, pomidorami i czerwonymi porzeczkami?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj bób. Wlej wodę do garnka, dodaj łyżkę soli i zagotuj. Do osolonej wody wrzuć świeży bób i gotuj 5 minut.

  2. Następnie ugotowany bób przerzuć do miski z zimną wodą z lodem, wystudź, przelej przez sitko i obierz ze skórki.

  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć bób, podsmaż 2 minuty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj serek śmietankowy, sól, posiekany koperek, wlej sok z cytryny i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  4. Patelnię z bobem przestaw do wystudzenia i cały czas mieszaj, aby serek śmietankowy obtoczył bób.

  5. Pomidory pokrój na plastry, ułóż na talerzu, rozłóż na wierzchu wystudzony bób, czerwone porzeczki i burratę.

  6. Składniki sosu umieść w słoiczku, energicznie potrząśnij, skrop hojnie składniki sałatki.

  7. Soczysta sałatka z bobu, pomidorów i porzeczek jest gotowa do podania.

Dodatki do sałatki z bobem

Do tej sałatki możesz także dorzuć porcję tofu zmieniającego życie, kawałki grillowanego kurczaka albo falafele. Polecam także zrobić grzanki czosnkowe lub podpiec bagietkę z masłem ziołowym. Zamiast burraty możesz też użyć pokrojonego w kostkę sera feta lub plastrów sera halloumi. W jego przygotowaniu może ograniczyć cię tylko wyobraźnia.

A jeśli wolisz jeszcze bardziej kolorowe posiłki, to sięgaj po białe, czarne i czerwone porzeczki. Możesz też korzystać z różnych gatunków pomidorów. Koktajlowe, czereśniowe, truskawkowe, śliwkowe, bawole serca, malinowe to tylko niektóre z odmian dodających wyjątkowego smaku. Ponadto możesz eksperymentować z użyciem żółtych, zielonych, fioletowych lub czekoladowych pomidorów, które stworzą niezapomniane danie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni