Na śniadanie miksuję ciecierzycę i podaję kremowy hummus. Zapamiętaj prosty przepis na pastę kanapkową. Przemycam w nim orientalny składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Zazwyczaj korzystam z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze z puszki. Dzięki temu mogę go zrobić w mniej niż 10 minut i to bez gotowania ciecierzycy. Ponadto hummus z ciecierzycy to także znakomite źródło białka w diecie wegetariańskiej. Pamiętaj o dodaniu pasty z sezamu (tahini), która nadaje aromat i tworzy aksamitną konsystencję. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak zrobić domowy hummus.

W skrócie

Hummus jest coraz bardziej popularny w Polsce. Smarowidło z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini najchętniej stosowana jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór, czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych. Jego popularność jest tak duża, że 13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu.

W galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do hummusu

Sposób podania hummusu
Gotowy hummus to świetna przekąska. Można ją podawać do chrupiących warzyw lub w formie kanapki. Anna Daniluk

Hummus — przepis na pyszną pastę z ciecierzycy

Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: około 8-10 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml).

Na wierzch:

  • Oliwa z oliwek do podania,
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki, listki bazylii.

Jak zrobić hummus?

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
  2. Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
  3. Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Hummus należy przełożyć do miski.
  5. Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
  6. Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
  7. Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
  8. Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.

Z czym jeść hummus?

Najczęściej podaję kanapki z hummusem na bazie domowego chleba lub z tortillą. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki:

  • marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • seler naciowy.

W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami. Hummus będzie znakomitym zamiennikiem masła w kanapkach. Polecamy wypróbować także przepis na hummus z bobu na śniadanie. Zachęcamy też do spróbowania pasty ze słonecznika, która będzie świetnym zamiennikiem hummusu.

Dodatki do hummusu

Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy:

Właściwości i wartości zdrowotne hummusu

Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:

  • potasu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • cynku,
  • wapnia,
  • i magnezu.

Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.

Gotowy hummus można posypać słodką lub ostrą papryką w proszku. Kliknij galerię, aby zobaczyć składniki.

Na śniadanie miksuję ciecierzycę i podaję kremowy hummus. Za...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni