Pasta z czerwonej fasoli z puszki. Idealny przepis na kanapki z czosnkiem. Zdrowe śniadanie na wyciągnięcie ręki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka pasta z czerwonej fasoli znakomicie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego chleba.
Szybka pasta z czerwonej fasoli znakomicie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego chleba. Anna Daniluk
Pasta z czerwonej fasoli to znakomite smarowidło na kanapki. Czerwona fasola z puszki znakomicie smakuje zmiksowana z ząbkiem czosnku, suszonymi pomidorami i wędzoną słodką papryką. Przysmak zyskuje niemal dymny smak przypominający wędzonkę. Poznaj prosty przepis na kremową pastę z czerwonej fasoli do chleba.

W skrócie

Domowa pasta z czerwonej fasoli to przysmak dobrze znany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak nawet jeśli w waszej diecie pojawia się mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby co jakiś czas sięgać po pastę będącą zdrowym źródłem białka. Taka pasta może być doprawiona odrobiną ostrego sosu chilii lub szczyptą pieprzu kajeńskiego. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, to polecamy sięgnąć po namoczone trzy suszone śliwki. Fasola i śliwka będą znakomicie smakować po zmiksowaniu jako pasta na kanapki.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pasty z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli – przepis na kanapki

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: mniej niż 10 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka pokrojonych w paski pomidorów lub 3 sztuki z zalewy.

Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli?

Przygotowanie:

  1. Fasolę czerwoną z puszki można odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do małego blendera z ostrzami z literą S należy wrzucić fasolę czerwoną, słodką mieloną paprykę, paprykę wędzoną, czarny pieprz i sól.
  3. Ząbek czosnku trzeba obrać z łupiny i dodać do wcześniejszych składników.
  4. Następnie do fasoli z przyprawami i czosnkiem trzeba dodać passatę pomidorową i suszone pomidory z zalewy.
  5. Blender należy szczelnie zamknąć i miksować przez 2 minuty to uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania na kanapkach.

Może cię także zainteresować:

Sposób podania pasty z czerwonej fasoli

Prosta pasta z czerwonej fasoli może być udekorowana posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Na kanapce z czerwoną fasolą znakomicie smakuje pokrojony w plastry ogórek kiszony lub pokrojona w plasterki czerwona cebula. Tak przyrządzona pasta z czerwonej fasoli będzie także znakomitym dodatkiem do tortilli, placków naan lub naleśników.

Szybka pasta z czerwonej fasoli znakomicie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego chleba.

Pasta z czerwonej fasoli z puszki. Idealny przepis na kanapk...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
płonące siodło
Owszem dobre jedzenie, ale po spożyciu lepiej trzymać się z dala od ludzi ;-)