Wyrazisty smalec z fasoli na kanapki. Poznaj przepis na zdrową i smaczną pastę do kanapek. To smarowidło nasyci na długo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wegetariański smalczyk to pyszna pasta na kanapki, którą możesz szybko i łatwo przygotować. Zobacz nasze wskazówki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestem.
Wegetariański smalczyk to pyszna pasta na kanapki, którą możesz szybko i łatwo przygotować. Zobacz nasze wskazówki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gotowanie bez mięsa nie musi być niesmaczne. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe smarowidło na kanapki — smalczyk wegetariański. To pożywna i pyszna pasta z fasoli, jabłka i cebulki, która w smaku przypomina popularny domowy smalec. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Smalec wegetariański to pyszna i zdrowa pasta przygotowywana z ugotowanej białej fasoli. Warzywo to jest bardzo ważne w diecie roślinnej, ponieważ dostarcza wiele cennego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Taka pasta z kromką ulubionego pieczywa będzie stanowić wartościowe śniadanie lub zdrową przekąskę. Co ciekawe, w smaku przypomina domowy smalec.

Mamy dla ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować smalec z fasoli w stylu wege

Jego przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zależy Ci na czasie i nie chcesz gotować fasoli, możesz użyć gotowej białej fasoli z puszki. Smalczyk będzie jeszcze lepiej smakował, jeśli użyjesz kwaśnego jabłka. Warto zostawić także kawałki niezmiksowanej, podsmażonej cebulki, która będzie przypominać skwarki. Tym daniem możesz świętować przypadający 20 marca Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Gotowe. Wegetariański smalczyk najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Gotowe. Wegetariański smalczyk najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Katarzyna Puczyńska

Smalec z fasoli — przepis wegetariański do chleba

Liczba porcji: na 1 miseczkę.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z puszki lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 2 cebule,
  • 1,4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 goździk,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 1 łyża oleju do smażenia.

Jak zrobić smalec z fasoli?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia i obrania jabłka i cebuli.
  2. Posiekaj jabłko i cebulę w kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż.
  4. Dodaj jabłko, ziele angielskie, goździk i liście laurowe i podsmaż przez ok. 5 minut.
  5. Odstaw do wystygnięcia i wyjmij przyprawy.
  6. Fasolę odcedzać i wsyp do wysokiego naczynia.
  7. Dodaj sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i zmiksuj, stopniowo dolewając wodę.
  8. Następnie dodaj połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie zmiksuj.
  9. Resztę cebuli z jabłkami połącz już łyżką — kawałki cebulki mają być widoczne

Smalczyk gotowy. Najlepiej podawać go schłodzonego, jako pastę na ulubionym pieczywie. Smacznego!

Wegetariański smalczyk to pyszna pasta na kanapki, którą możesz szybko i łatwo przygotować. Zobacz nasze wskazówki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestem.

Wyrazisty smalec z fasoli na kanapki. Poznaj przepis na zdro...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!