W skrócie:
Nazwa nowej restauracji Volla ulokowanej przy ulicy Grzybowskiej 45 z jednej strony miała oddać charakter lokalizacji hotelu, z drugiej natomiast przywoływać skojarzenie z wykwintną kuchnią i daniami serwowanymi z ogromną pieczołowitością. Finalnie wyłoniono nazwę Volla Bar & Restaurant. Odwołuje się ona do Woli – dzielnicy istniejącej w granicach Warszawy od 1916 roku, w której znajduje się hotel oraz podkreśla nowoczesny i kosmopolityczny charakter lokalu.
Na gości czeka tu nie tylko bogata oferta pysznych śniadań skierowanych do gości hotelowych, ale również dania à la carte. Dla miłośników spędzania czasu w gronie znajomych szef kuchni Mariusz Szymczyk przygotował dania oparte na koncepcji foodsharingu, czyli dzieleniu się jedzeniem w gronie znajomych i rodziny przy wspólnym stole.
– W naszych daniach foodsharingowych chodzi o to, aby każda grupa, bez względu na jej wielkość, mogła wspólnie smakować różnorodnych potraw. Nowa aranżacja wnętrza idealnie uzupełnia to doświadczenie i pozwala w pełni delektować się naszym nowym menu – dodaje Mariusz Szymczyk, szef kuchni w hotelu Leonardo Royal.

Co zjeść w restauracji Volla w Warszawie?
Menu oparte jest na nowoczesnych daniach kuchni lewantyńskiej. Goście mogą zjeść klasyczne dania kuchni Lewantu, czyli:
baba ghanoush,
oliwki,
i pita z fetą, oliwą i oregano podana na gorąco.

Dla fanów rodzimej kuchni lokal proponuje tradycyjną kuchnię polską. Goście z zagranicy będą mogli spróbować żurku z jajkiem i z chrzanem, na przystawkę śledzia z cebulką w oleju, pierogi z okrasą w pięciu smakach i pieczonej kaczki z jabłkami.
– Wykorzystujemy tradycyjne metody, takie jak opalanie, przypalanie oraz miksowanie z aromatycznymi arabskimi ziołami. Dla nas te potrawy są czymś wyjątkowym – pieczone na otwartym ogniu zyskują niepowtarzalny smak i charakter. To zupełnie inne doświadczenie kulinarne, które naszym zdaniem jest fascynujące i pełne wyrazistości – dodaje szef kuchni.
Kulinaria

Co więcej, Mariusz Szymczyk zauważa, że mocną stroną nowej karty jest bogata sekcja tradycyjnych dań polskich, które mają przybliżyć gościom z zagranicy naszą rodzimą kuchnię.
Wysmakowane wnętrze z widokiem na Warszawę
Za aranżację wnętrza zarówno restauracji, jak i nowych pokoi w hotelu, od samego początku odpowiadało biuro projektowe Andreasa Neudahma. Jego zadaniem było odzwierciedlenie estetyki, z jakiej słyną hotele marki Leonardo Royal.
– Wnętrze restauracji zaprojektowano z myślą o ponadczasowej elegancji i naturalnym stylu, który łączy klasę z funkcjonalnością, wykorzystując materiały z zaufanych, sprawdzonych źródeł i stonowaną paletę barw. Jasne, naturalne kolory, miękkie tkaniny jak welur i len, a także połączenie kamienia z drewnem na parkiecie nadają przestrzeni wyjątkowy charakter – opowiada projektant Andreas Neudahm.
Przestrzeń restauracji stworzono z myślą połączenia przestronności z przytulnością – różne wysokości siedzeń oraz przegrodzenia z elektrycznymi kominkami nadają wnętrzu unikalny charakter. Przeszklone ściany otwierają widok na ruchliwą warszawską Wolę, wpuszczając naturalne światło. Tym samym Volla Bar & Restaurant wpisuje się w nowoczesny, kosmopolityczny charakter Warszawy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!