Nowa restauracja w Warszawie podaje kuchnię Lewantu. Nie tylko hummus, oliwki i chlebki pita. Szef kuchni zachęca do dzielenia się jedzeniem

Anna Daniluk
Opracowanie:
Restauracja Volla w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej 45 została zaprojektowana, aby łączyć nowoczesny wygląd z przytulnością.
Restauracja Volla w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej 45 została zaprojektowana, aby łączyć nowoczesny wygląd z przytulnością. materiały prasowe restauracji Volla
Nowa restauracji Volla mieszcząca się w hotelu Leonardo Royal w Warszawie zachęca gości do skosztowania kuchni Lewantu połączonej z kuchnią polską. Lewant to określenie obszaru geograficznego, do którego należą takie państwa jak Syria, Liban, Izrael, Autonomia Palestyńska, Jordania oraz Egipt i Turcja. Polskie dania w karcie mają pokazać to, co najlepsze w kuchni polskiej turystom odwiedzającym nasz kraj. Poznaj menu restauracji Volla, która chce zabrać smakoszy w kulinarną podróż.

W skrócie:

Nazwa nowej restauracji Volla ulokowanej przy ulicy Grzybowskiej 45 z jednej strony miała oddać charakter lokalizacji hotelu, z drugiej natomiast przywoływać skojarzenie z wykwintną kuchnią i daniami serwowanymi z ogromną pieczołowitością. Finalnie wyłoniono nazwę Volla Bar & Restaurant. Odwołuje się ona do Woli – dzielnicy istniejącej w granicach Warszawy od 1916 roku, w której znajduje się hotel oraz podkreśla nowoczesny i kosmopolityczny charakter lokalu.

Na gości czeka tu nie tylko bogata oferta pysznych śniadań skierowanych do gości hotelowych, ale również dania à la carte. Dla miłośników spędzania czasu w gronie znajomych szef kuchni Mariusz Szymczyk przygotował dania oparte na koncepcji foodsharingu, czyli dzieleniu się jedzeniem w gronie znajomych i rodziny przy wspólnym stole.

– W naszych daniach foodsharingowych chodzi o to, aby każda grupa, bez względu na jej wielkość, mogła wspólnie smakować różnorodnych potraw. Nowa aranżacja wnętrza idealnie uzupełnia to doświadczenie i pozwala w pełni delektować się naszym nowym menu – dodaje Mariusz Szymczyk, szef kuchni w hotelu Leonardo Royal.

Restauracja Volla proponuje też różnorodne śniadania dla turystów odwiedzających stolicę i goszczących w hotelu Leonardo.
Restauracja Volla proponuje też różnorodne śniadania dla turystów odwiedzających stolicę i goszczących w hotelu Leonardo.
materiały prasowe restauracja Volla

Co zjeść w restauracji Volla w Warszawie?

Menu oparte jest na nowoczesnych daniach kuchni lewantyńskiej. Goście mogą zjeść klasyczne dania kuchni Lewantu, czyli:

  • baba ghanoush,

  • hummus,

  • oliwki,

  • i pita z fetą, oliwą i oregano podana na gorąco.

Drewniana deska z miseczkami wyłożonymi przystawkami
W karcie restauracji Volla możesz zjeść przystawki inspirowane kuchnią arabską.
materiały prasowe restauracja Volla w Warszawie

Dla fanów rodzimej kuchni lokal proponuje tradycyjną kuchnię polską. Goście z zagranicy będą mogli spróbować żurku z jajkiem i z chrzanem, na przystawkę śledzia z cebulką w oleju, pierogi z okrasą w pięciu smakach i pieczonej kaczki z jabłkami.

– Wykorzystujemy tradycyjne metody, takie jak opalanie, przypalanie oraz miksowanie z aromatycznymi arabskimi ziołami. Dla nas te potrawy są czymś wyjątkowym – pieczone na otwartym ogniu zyskują niepowtarzalny smak i charakter. To zupełnie inne doświadczenie kulinarne, które naszym zdaniem jest fascynujące i pełne wyrazistości – dodaje szef kuchni.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co więcej, Mariusz Szymczyk zauważa, że mocną stroną nowej karty jest bogata sekcja tradycyjnych dań polskich, które mają przybliżyć gościom z zagranicy naszą rodzimą kuchnię.

Wysmakowane wnętrze z widokiem na Warszawę

Za aranżację wnętrza zarówno restauracji, jak i nowych pokoi w hotelu, od samego początku odpowiadało biuro projektowe Andreasa Neudahma. Jego zadaniem było odzwierciedlenie estetyki, z jakiej słyną hotele marki Leonardo Royal.

– Wnętrze restauracji zaprojektowano z myślą o ponadczasowej elegancji i naturalnym stylu, który łączy klasę z funkcjonalnością, wykorzystując materiały z zaufanych, sprawdzonych źródeł i stonowaną paletę barw. Jasne, naturalne kolory, miękkie tkaniny jak welur i len, a także połączenie kamienia z drewnem na parkiecie nadają przestrzeni wyjątkowy charakter – opowiada projektant Andreas Neudahm.

Przestrzeń restauracji stworzono z myślą połączenia przestronności z przytulnością – różne wysokości siedzeń oraz przegrodzenia z elektrycznymi kominkami nadają wnętrzu unikalny charakter. Przeszklone ściany otwierają widok na ruchliwą warszawską Wolę, wpuszczając naturalne światło. Tym samym Volla Bar & Restaurant wpisuje się w nowoczesny, kosmopolityczny charakter Warszawy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni