Kremowa pasta ze słonecznika do chleba. Wypróbuj przepis na tanie smarowidło z suszonymi pomidorami. Potrzeba tylko 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa pasta ze słonecznika to przysmak, który zrobicie w 20 minut. Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki pasty słonecznikowej
Domowa pasta ze słonecznika to przysmak, który zrobicie w 20 minut. Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki pasty słonecznikowej Anna Daniluk
Domowa pasta ze słonecznika to pyszne i proste w przygotowaniu smarowidło na kanapki. Wystarczy zalać wrzątkiem pestki słonecznika i pozostawić je na 15 minut do namoknięcia. Doprawić można według własnego gustu. Szczególnie polecamy przepis na pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami.

Pasta ze słonecznika to szybki sposób na zrobienie dodatku na kanapki, gdy na przykład zabraknie w domu masła.Pastę ze słonecznika można posmarować na kromce świeżego pieczywa i podawać z pokrojonym w plastry kiszonym lub świeżym ogórkiem. Domowa pasta ze słonecznika może być doprawiana ostrą papryczką chili, podsmażoną cebulą albo wymieszana z pastą sezamową tahini. Jednak dzięki połączeniu pestek słonecznika z suszonymi pomidorami można uzyskać wyrazistego, słonego smaku zbliżonego do mięsa.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki pasty ze słonecznika

Pasta ze słonecznika – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka wyłuskanych pestek ze słonecznika,
  • 3 suszone pomidory w oleju ze słoika,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku.

Jak zrobić pastę ze słonecznika?

Przygotowanie:

  1. Pestki ze słonecznika należy umieścić w szklance i zalać wrzątkiem na 15 minut.
  2. Po tym czasie pestki zmiękną i można przełożyć je do kielicha blendera lub zmiksować przy pomocy ręcznego blendera tzw. żyrafy.
  3. Do pestek należy dodać czosnek, suszone pomidory wraz z odrobiną oleju, sól, pieprz i sok z cytryny.
  4. Wszystkie składniki należy mieszać do czasu otrzymania gładkiej masy.
  5. Gotowa pasta ze słonecznika powinna być przełożona np.: do szklanego słoika i przechowywana w lodówce do 5 dni.

Zastosowanie pasty ze słonecznika

Domową pastą z pestek słonecznika można nadziewać naleśniki, podawać do wytrawnych gofrów, a także dodawać do porannej owsianki wraz ze słonymi dodatkami. Domowa pasta ze słonecznika będzie także świetnym zamiennikiem hummusu w picie z falafelami. Ponadto pasta ze słonecznika sprawdzi się jako dip do pieczonych warzyw, składnik wegańskich wypieków np.: muffinek, a także jako baza do sosu do makaronu. Zdrowa pasta ze słonecznika może być także użyta jako dressing do sałatek lub składnik odżywczego smoothie ze szpinakiem.

Domowa pasta ze słonecznika to przysmak, który zrobicie w 20 minut. Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki pasty słonecznikowej

Kremowa pasta ze słonecznika do chleba. Wypróbuj przepis na ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!