Pożywny hummus z bobu na kanapki. Odkryj przepis Katarzyny Bosackiej na letnie smarowidło. Patent na zdrowe śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zaprezentowała szybki sposób na hummus z bobu z dodatkiem pasty tahini. Idealna pasta na pożywne kanapki.
Katarzyna Bosacka zaprezentowała szybki sposób na hummus z bobu z dodatkiem pasty tahini. Idealna pasta na pożywne kanapki. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Hummus z bobu to zdrowa pasta kanapkowa robiona w podobny sposób jak pasta na bazie ciecierzycy. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i ekspertka w dziedzinie zdrowego i oszczędnego gotowania, na swoim profilu na Instagramie opublikowała pomysł na domowy hummus z bobu. Zobaczcie, jak zrobić sycący hummus we własnym domu.

W skrócie

Katarzyna Bosacka kończyła nagranie, mówiąc, że uwielbia takie szybkie i zdrowe przepisy, które można zrobić w 5 minut. W sezonie na młody bób danie będzie dość tanie i pożywi się nim kilka osób.

– Uwielbiam takie przepisy. Pięć minut i gotowe. A jakie zdrowe! Bierzemy po prostu talerz, rozsmarowujemy nasz hummus, posypujemy jeszcze kminem rzymskim lub gałką muszkatołową. Możemy polać oliwą z oliwek albo skropić tym sosem z tahiny. I do tego podpieczone tortille albo inne chrupiące pieczywo – skwitowała na koniec znana dziennikarka.

Hummus z bobu – przepis Katarzyny Bosackiej

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 160 g (szklanka) ugotowanego bobu,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 łyżka wody lub 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta kminu rzymskiego lub gałki muszkatołowej.

Do smaku:

  • sól,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić hummus z bobu?

Przygotowanie:

  1. Na początku bób należy ugotować aż do uzyskania konsystencji al dente.
  2. Następnie po przestudzeniu, należy obrać go ze skórki i umieścić w misce.
  3. Do oczyszczonego bobu należy dodać pastę sezamową tahini, wodę lub olej, czosnek i doprawić kuminem lub gałką muszkatołową.
  4. Do smaku należy dodać sól i sok z cytryny.
  5. Następnie wszystkie składniki należy zmiksować na gładką pastę.

Przepisy z bobem

Świeżo ugotowany bób można także połączyć z serkiem śmietankowym i czosnkiem. W ten sposób powstanie sycąca i gęsta pasta kanapkowa. Taką pastę i hummus z bobu można także udekorować uprażonymi pestkami słonecznika lub pestkami dyni. Ponadto bób to świetny składnik sycącej zupy krem, a także produkt nadający się do nadziewania pierogów. Zachęcamy też do eksperymentowania z przepisem na tradycyjny hummus np.: poprzez łączenie ciecierzycy z bobem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni