W skrócie
Dlaczego warto jeść bób?
Bób to warzywo pochodzące z krajów Morza Śródziemnego. Obecnie jest bardzo popularne, uprawiane w wielu krajach na świecie i cenione za swoje wartości prozdrowotne, odżywcze, dużą ilość błonnika pokarmowego i białka.
Bób może stanowić dobre źródło białka dla wegetarian i wegan.
Właściwości bobu:
- ułatwia pracę jelit,
- zawiera niewielką ilość sodu,
- obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
- stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
- jest źródłem manganu, miedzi, folianów, żelaza
Ile kalorii ma bób?
Bób to sycące warzywo strączkowe. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu i pokaźną ilość błonnika, dzięki której dłużej czujemy się najedzeni. Z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby, które chcą schudnąć. Warzywo to jest bowiem stosunkowo niskokaloryczne - w 100 g produktu mieści się 88 kcal. Oznacza to, że jedna szklanka ugotowanego bobu to ok. 200 kcal.
Jak ugotować bób?
Kupując bób zwracajmy uwagę by był bez plamek, o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Warzywo to wymaga prostej obróbki.
- Najpierw należy umyć bób w zimnej wodzie.
- Następnie zalewamy bób wodą i dodajemy sól (1 łyżka soli na 1 kg bobu).
- Czym młodsze nasiona tym krótszy czas gotowania.
- Młodszy bób gotujemy ok. 7-10 minut, starszy nawet 20 minut.
- Najlepiej sprawdzić czy już jest miękki po prostu próbując.
- Bób odcedzamy z wody. Gotowe.
W tym artykule znajdziecie więcej porad i wskazówek: jak gotować bób, by był pyszny i zdrowy.
Bób można jeść sam, zrobić z niego sałatkę, pastę czy dodać do zupy.
Proponuję przygotować prostą pastę kanapkową z bobu z twarogiem śmietankowym. To dobry sposób na urozmaicenie śniadania. Pasta jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy rozgnieść bób widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przepis na pastę z bobu z twarogiem
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 5 minut)

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego obranego bobu,
- 2 łyżeczki serka twarogowego śmietankowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika.
Jak zrobić pastę z bobu z twarogiem?
- Obrany i ugotowany bób przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. Jeśli jednak lubisz gładkie pasty, to zamiast widelca użyj blendera.
- Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
- Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do pasty.
- Na koniec dopraw pastę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pyszna pasta kanapkowa z bobu gotowa. Smacznego!
Fantastyczna pasta z bobu z twarogiem. Przepis na błyskawicz...
Przeczytaj także:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?