Ekspresowa pasta kanapkowa z bobu. Pyszna, łatwa do zrobienia, idealna na śniadanie. Poznaj przepis na pyszną pastę z bobu do chleba

Rewelacyjna i bardzo prosta do przygotowania pasta z bobu to pomysł na letnie śniadanie. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rewelacyjna i bardzo prosta do przygotowania pasta z bobu to pomysł na letnie śniadanie. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pasta kanapkowa z bobu? Jeśli dziwi cię połączenie bobu i chleba, to koniecznie musisz go spróbować. Ta pasta smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa do zrobienia. To idealny pomysł na zdrowe i letnie śniadanie, przy którym się nie napracujesz. Pastę możesz podać z pieczywem lub posmarować nią np. liście sałaty, tortille czy wytrawne gofry. Przekonaj się, jaka jest smaczna. Wypróbuj przepis na pastę z bobu do chleba.

W skrócie

Co można zrobić z bobu? Sprawdzony przepis

Bób to smaczne i zdrowe warzywo, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety. Proponuję przygotować pyszną pastę kanapkową z bobu. Przepis jest szybki i prosty. Do pasty dodaję serek twarogowy i doprawiam m.in. cytryną, sola i pieprzem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, do pieczywa czy pszennej tortilli.

Zobacz w galerii, jak zrobić pastę z bobu na śniadanie.

Przepis na pastę z bobu z twarogiem

czas przygotowania: 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego obranego bobu,
  • 2 łyżeczki serka twarogowego śmietankowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika.

Jak zrobić pastę kanapkową z bobu?

  1. Obrany i ugotowany bób przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. Jeśli jednak lubisz gładkie pasty, to zamiast widelca użyj blendera.
  2. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
  3. Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do pasty.
  4. Na koniec dopraw pastę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Jak ugotować bób?

Kupując bób, zwracajmy uwagę, by był bez plamek, o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Warzywo to wymaga prostej obróbki:

  1. Najpierw należy umyć bób w zimnej wodzie.
  2. Następnie zalewamy bób wodą i dodajemy sól (1 łyżka soli na 1 kg bobu).
  3. Im młodsze nasiona, tym krótszy czas gotowania.
  4. Młodszy bób gotujemy ok. 7-10 minut, starszy nawet 20 minut.
  5. Najlepiej sprawdzić, czy już jest miękki, po prostu próbując.
  6. Bób odcedzamy z wody. Gotowe.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Bób można jeść sam, zrobić z niego sałatkę, pastę czy dodać do zupy.

Więcej porad o gotowaniu bobu przeczytaj pod linkiem: Jak ugotować bób? Sprawdź praktyczne wskazówki i triki na gotowanie bobu, dzięki którym będzie pyszny i zdrowy

Dlaczego warto jeść bób?

Bób to warzywo pochodzące z krajów Morza Śródziemnego. Obecnie jest bardzo popularne, uprawiane w wielu krajach na świecie i cenione za swoje wartości prozdrowotne, odżywcze, dużą ilość błonnika pokarmowego i białka. Bób może stanowić dobre źródło białka dla wegetarian i wegan.

Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy. To bogactwo substancji aktywnych sprawia, że jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.— czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Właściwości bobu:

  • ułatwia pracę jelit,
  • zawiera niewielką ilość sodu,
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
  • stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
  • jest źródłem manganu, miedzi, folianów, żelaza

Ile kalorii ma bób?

Bób to sycące warzywo strączkowe. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu i pokaźną ilość błonnika, dzięki której dłużej czujemy się najedzeni. Z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby, które chcą schudnąć.

Warzywo to jest bowiem stosunkowo niskokaloryczne - w 100 g produktu mieści się 88 kcal. Oznacza to, że jedna szklanka ugotowanego bobu to ok. 200 kcal. Zachęcamy do wypróbowania pożywnej zupy z bobem nie tylko osobom dbającym o zrzucenie kilogramów.

Rewelacyjna i bardzo prosta do przygotowania pasta z bobu to pomysł na letnie śniadanie. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowa pasta kanapkowa z bobu. Pyszna, łatwa do zrobieni...

Przeczytaj także:

Gotuj smacznie i zdrowo!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni