Szybka konfitura z rabarbaru do naleśników. Ten przepis cię zachwyci! Ekspresowy przysmak na rodzinny podwieczorek

Anna Daniluk
Do klasycznej konfitury z rabarbaru możesz dodać 300 g truskawek, aby przełamać jej smak.
Do klasycznej konfitury z rabarbaru możesz dodać 300 g truskawek, aby przełamać jej smak. liudmilachernetska/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Poznaj smak prawdziwej domowej konfitury z rabarbaru! Jej unikalny słodko-kwaśny charakter idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem, delikatnymi naleśnikami i puszystymi goframi. Często dodaję do niej jabłka lub truskawki, by wzbogacić jej smak. Przekonaj się, jak łatwo przygotować ten pyszny i aromatyczny dodatek.

W skrócie

Konfitura z rabarbaru to doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa w kuchni. Właśnie może jesteś zaskoczony, ale rabarbar zwany też rzewieniem według kulinarnego podziału należy do warzyw. W odróżnieniu od dżemu w tym przetworze widać kawałki rabarbaru. Konfitura z rabarbaru nie jest całkowicie gładka. Sprawdź nasz prosty przepis na domową konfiturę z rabarbaru.

Konfitura z rabarbaru – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić konfiturę z rabarbaru?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj rabarbar, obierz skórkę, a następnie pokrój go na małe kawałki.
  2. W dużym garnku o grubym dnie połącz pokrojony rabarbar, cukier, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
  3. Wszystkie składniki gotuj na średniej mocy palnika, mieszając, aż rabarbar zmięknie i mieszanina zgęstnieje Potrwa to około 15-20 minut.
  4. Gdy rabarbar zgęstnieje, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Gorącą konfiturę przełóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręć, a następnie odwróć do góry dnem.
  6. Pozwól słoikom z konfiturą z rabarbaru ostygnąć, a następnie (jeśli jesteś w stanie się oprzeć) przechowuj w lodówce lub zimnej spiżarni.

Przyprawy do konfitury z rabarbaru

Orzeźwiający kwaśny smak rabarbaru, który zapachem przypomina cytrynę, świetnie komponuje się z owocami. Przysmak smakuje obłędnie doprawiony cynamonem, kardamonem i wanilią. Do rabarbaru można także dodać kilka goździków lub szczyptę gałki muszkatołowej. Każda z tych przypraw znakomicie podkreśli smak i zapach sezonowego rabarbaru.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mam nadzieję, że tak przygotowana konfitura pozwoli ci cieszyć się smakiem rabarbaru niemal przez cały rok.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni