Tradycyjna zupa fasolowa. Przepis na pożywne danie z nutą nostalgii. Zobacz jakie mięso będzie najlepsze do fasolówki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa fasolowa to pożywne i tanie danie dla całej rodziny.
Domowa zupa fasolowa to pożywne i tanie danie dla całej rodziny. 123rf.com/shashkina/zdjęcie ilustracyjne
Zupa fasolowa to jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. Fasolę łączy się z wędzonym mięsem, które nadaje potrawie charakterystycznego dymnego zapachu. Do domowej fasolówki warto też dodać suszonego majeranku. Danie było tanie i sycące. Poznaj przepis na zupę fasolową inspirowaną PRL-em.

W skrócie

Zupa fasolowa to danie, które często gościło na stołach w PRL-u. W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej można znaleźć recepturę, która luźno nawiązuje do kuchni meksykańskiej. Autorka przedstawiła tani przepis ze składników, które miały nakarmić rodzinę w czasie niedoboru składników. W przepisie na jej zupę fasolową znajduje się wywar z kostek rosołowych, brązowa fasola, chili i kminek. Ponadto zupa fasolowa z PRL-u przyrządzana była z chudym, gotowanym boczkiem lub kiełbasą. Podpowiadamy, jak zrobić polską zupę fasolową na obiad.

Zupa fasolowa – przepis na zupę

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli białej,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 2 l wody,
  • 150 g kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • kawałek białej rzepy,
  • 1 cebula,
  • 10 g mąki,
  • 20 g smalcu lub klarowanego masła,
  • 5 g słodkiej papryki w proszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 10 g posiekanej drobno natki pietruszki,
  • 5 g suszonego majeranku.

Opcjonalnie:

  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 40 g kwaśnej śmietany.

Do smaku:

  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić zupę fasolową?

Przygotowanie:

  1. Namoczoną przez noc fasolę należy odcedzić, zalać świeżą wodą, wstawić wędzone żeberka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez 2 godziny.
  2. W momencie, gdy mięso będzie miękkie trzeba je wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i odstawić na bok.
  3. Warzywa należy oczyścić i drobno pokroić.
  4. Na patelni należy rozgrzać łyżkę smalcu i podsmażyć przygotowane warzywa. Gdy się zarumienią, można je dorzucić do zupy.
  5. Do fasolowej należy dolać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Zupę fasolową należy gotować do chwili, gdy fasola będzie miękka.
  7. Kiełbasę trzeba pokroić w plastry i podsmażyć na drugiej łyżce smalcu. Gdy się zarumieni, należy ją odstawić na bok.
  8. Na tłuszczu wytopionym z patelni należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
  9. Do cebuli należy dodać mąkę pszenną, paprykę w proszku i smażyć do momentu utworzenia zasmażki.
  10. Przed dodaniem do zupy fasolowej zasmażkę trzeba rozprowadzić 50 ml zimnej wody.
  11. Pożywną zupę fasolową trzeba połączyć z zasmażką i gotować do zagęszczenia.
  12. Tradycyjna zupa jest gotowa do podania. Przed serwowaniem należy dodać do talerzy podsmażoną kiełbasę i ozdobić posiekaną natką pietruszki.
  13. Zupę fasolową można także udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Zupa fasolowa bez mięsa

Weganie i wegetarianie mogą też wykonać zupę fasolową bez dodatku mięsa. Wyjątkowego smaku dodadzą wtedy przyprawy. Warto sięgać po słodką wędzoną paprykę w proszku i sos sojowy. Ta kombinacja składników sprawi, że nawet bez wędzonki można uzyskać mięsny smak. Najprostsza zupa fasolowa bez wędzonki i kiełbasy nabierze też głębszego smaku, gdy doda się do niej upieczone warzywa w piekarniku.

Zupa Ewy Wachowicz

Znana prezenterka i była Miss Polonia również ma patent na swoją zupę fasolową. Autorka programu „Ewa gotuje” do swojej zupy fasolowej dodaje białą kiełbasę oraz ziemniaki. Taka zupa będzie szczególnie smakować na rodzinny obiad.

Zupa-krem z fasoli

Taką zupę fasolową można także przetrzeć przez sito lub ręcznym blenderem. Wtedy nie trzeba dodawać zasmażki. W takim przypadku kawałki ugotowanego lub podsmażonego mięsa można dodać po przetarciu warzyw. Zachęcamy też do wypróbowania przepisu na rozgrzewającą grochówkę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!