W skrócie
W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”. Zobacz przepis na pastę rybną awanturkę.
W galerii można zobaczyć etapy przygotowania domowej awanturki
Awanturka – przepis na pastę z twarogu i szprotek
Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek
Przygotowanie: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 125 g twarogu półtłustego,
- 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
- 1/4 cebuli,
- sól,
- do smaku czarny pieprz,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Ser biały dokładnie rozcieram widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
- Następnie konsystencję pasty kontroluję poprzez dodawanie sosu pomidorowego z konserwy.
- Siekam drobno cebulę i łączę z pastą rybną.
- Następnie doprawiam pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
- Na koniec pokrojony na kromki chleb smaruję awanturką i ozdabiam posiekaną natką pietruszki.
Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka
Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:
- szprotki wędzonej,
- szprotek w sosie pomidorowym,
- byczków w sosie pomidorowym,
- szprotek w oleju.
Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a nawet posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.
Zobacz także: Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?
Ryba konserwowa – właściwości
Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.
Co zrobić z ryby w kuchni?
Miłośnikom ryb polecamy zrobić sałatkę śledziową, która zasmakuje nie tylko w piątek. A do smażonych ryb polecamy zrobić pożywną surówkę. Szczególnie dobrze będzie smakować łosoś smażony na klarowanym maśle. Natomiast smakosze delikatniejszych ryb mogą sięgnąć po klopsiki z dorsza.
Warto wiedzieć, że pasta z twarogu i ryby będzie także świetnym zamiennikiem masła na kanapce.
Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Taka sałatka śledziowa to wyjątkowy rarytas. Poznaj przepis na obłędną przystawkę
- Taki twarożek podawały nam babcie. Sposób na lekkie śniadanie lub kolację
- Mieszam jajka z makrelą i mam wiosenne śniadanie. Od tej kanapki trudno się opędzić
- Pyszna zupa rybna na obiad. Sekret smaku tkwi w połączeniu dwóch gatunków ryb
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?