W skrócie:
Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla przypada 15 stycznia. Nie tylko tego dnia możesz zajadać się pysznymi bułkami drożdżowymi, które przed pieczeniem obgotowuje się w słodzonym wrzątku. Dzięki temu prostemu zabiegowi wypiek pozostaje chrupiący z zewnątrz i zwarty w środku. Tradycyjne bajgle bez problemu upieczesz w zaciszu własnej kuchni. Poznaj 3 sprawdzone dodatki, które uświetnią klasyczny smak pieczywa.
Oryginalne bajgle z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym
Zazwyczaj pierwszą myślą o dodatku do bajgla jest posmarowanie go wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Ta pyszne i proste połączenie wygląda elegancko, więc możesz podać je zaproszonym gościom. Kremowy serek śmietankowy jest idealną bazą, która podkreśla smak ryby. Dodaj wyrazistości przysmakowi, dodając kilka plasterków czerwonej cebuli lub pokrojonego w talarki ogórka. W ten sposób uzyskasz harmonijny smak łączący słoną rybę, kremowy serek i ostrość cebuli.
Bajgle z hummusem i pieczonymi warzywami
Masz ochotę na kanapkę w wersji wegetariańskiej? Moją propozycją jest bajgiel z hummusem i pieczonymi warzywami. Szczególnie polecam zrobić hummus własnoręcznie, który zyska głęboki smak. Do włożenia pomiędzy kromki bajgla nadają się kawałki:
cukinii,
papryki,
kalafiora,
marchewki,
bakłażana.
Jednak nie krępuj się dodawać tych, które aktualnie masz w kuchni. Przed podaniem polecam położyć kilka liści szpinaku, a na koniec skropić odrobiną oleju rzepakowego wymieszanego z octem balsamicznym. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie smak i zdrowe odżywianie.
Bajgle z sadzonym jajkiem i awokado
W wersji fit zachęcam cię do połączenia bajgli z mazistym awokado i rozpływającym się w ustach sadzonym jajkiem. Dojrzałe awokado rozgnieć przy pomocy widelca na kremową pastę z odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny. Możesz też zrobić guacamole. Posmaruj obficie połówki bajgla i połóż na nim jajko sadzone. Jego płynne żółtko będzie się rozkosznie rozpływać po pieczywie, tworząc kuszący przysmak.
Kulinaria

Niech te proste dodatki zachęcą cię do zrobienia wyjątkowej przekąski z bajglami w roli głównej. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!