Jak jeść bajgle? Oto pomysły na 3 najsmaczniejsze dodatki do domowych bułek. Trudno im się oprzeć

Anna Daniluk
Domowe bajgle znakomicie sprawdzają się na śniadanie. Oto 3 propozycje na wytrawne wersje.
Domowe bajgle znakomicie sprawdzają się na śniadanie. Oto 3 propozycje na wytrawne wersje. markstout/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Bajgle to wypiek podobny do polskiego obwarzanka. Najsłynniejsze bajgle pochodzą z Nowego Jorku i zostały wprowadzone do amerykańskiego menu przez polskich imigrantów. Najczęściej zajada się je na śniadanie. Proponuję 3 niezawodne sposoby na urozmaicenie bajgli.

W skrócie:

Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla przypada 15 stycznia. Nie tylko tego dnia możesz zajadać się pysznymi bułkami drożdżowymi, które przed pieczeniem obgotowuje się w słodzonym wrzątku. Dzięki temu prostemu zabiegowi wypiek pozostaje chrupiący z zewnątrz i zwarty w środku. Tradycyjne bajgle bez problemu upieczesz w zaciszu własnej kuchni. Poznaj 3 sprawdzone dodatki, które uświetnią klasyczny smak pieczywa.

Oryginalne bajgle z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

Zazwyczaj pierwszą myślą o dodatku do bajgla jest posmarowanie go wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Ta pyszne i proste połączenie wygląda elegancko, więc możesz podać je zaproszonym gościom. Kremowy serek śmietankowy jest idealną bazą, która podkreśla smak ryby. Dodaj wyrazistości przysmakowi, dodając kilka plasterków czerwonej cebuli lub pokrojonego w talarki ogórka. W ten sposób uzyskasz harmonijny smak łączący słoną rybę, kremowy serek i ostrość cebuli.

Bajgle z hummusem i pieczonymi warzywami

Masz ochotę na kanapkę w wersji wegetariańskiej? Moją propozycją jest bajgiel z hummusem i pieczonymi warzywami. Szczególnie polecam zrobić hummus własnoręcznie, który zyska głęboki smak. Do włożenia pomiędzy kromki bajgla nadają się kawałki:

  • cukinii,

  • papryki,

  • kalafiora,

  • marchewki,

  • bakłażana.

Jednak nie krępuj się dodawać tych, które aktualnie masz w kuchni. Przed podaniem polecam położyć kilka liści szpinaku, a na koniec skropić odrobiną oleju rzepakowego wymieszanego z octem balsamicznym. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie smak i zdrowe odżywianie.

Bajgle z sadzonym jajkiem i awokado

W wersji fit zachęcam cię do połączenia bajgli z mazistym awokado i rozpływającym się w ustach sadzonym jajkiem. Dojrzałe awokado rozgnieć przy pomocy widelca na kremową pastę z odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny. Możesz też zrobić guacamole. Posmaruj obficie połówki bajgla i połóż na nim jajko sadzone. Jego płynne żółtko będzie się rozkosznie rozpływać po pieczywie, tworząc kuszący przysmak.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech te proste dodatki zachęcą cię do zrobienia wyjątkowej przekąski z bajglami w roli głównej. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni