Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pożywny hummus z suszonymi pomidorami do chleba. Prosty przepis na sycącą pastę z ciecierzycy. Zawsze wychodzi pyszny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Sycący hummus z suszonymi pomidorami to źródło łatwo przyswajalnego białka. Można zrobić je z samodzielnie ugotowanej ciecierzycy lub gdy nie macie czasu, to można sięgnąć po ciecierzycę z puszki lub ze słoika. Hummus robię z dodatkiem masła orzechowego, które nadaje mu wyjątkowości.

W skrócie

Bardzo lubię hummus za możliwość doprawienia go według własnego uznania. Klasycznie hummus przyrządza się z kminem rzymskim i pastą tahini. Jednak można traktować ciecierzycę jako smaczną bazę do zrobienia pasty z różnymi składnikami. Szczególnie polecam eksperymentowanie z różnymi masłami z orzechów i pestek. Warto sięgać po masło orzechowe przygotowywane jedynie z orzeszków ziemnych. Taki hummus będzie bardzo sycący z racji obecności tłuszczów i białka. Zachęcam do zrobienia tego hummusu na drugie śniadanie, na przyjęcie jako dip do chipsów lub dodatek do pieczonych warzyw na obiad. Poznaj przepis na domowy hummus z suszonymi pomidorami.

W galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania hummusu z suszonymi pomidorami

Widok z góry na hummus z suszonymi pomidorami w białej misce
Domowy hummus z suszonymi pomidorami można zawinąć w tortilli z warzywami lub podać jako dip do warzyw w słupkach. Anna Daniluk

Hummus z suszonymi pomidorami – prosty przepis na kanapki

Liczba porcji: około 300 g.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy ze słoika,
  • 20 ml aquafaby,
  • 10 ml oleju z suszonych pomidorów,
  • 30 g suszonych pomidorów ze słoika,
  • 10 g masła orzechowego, pasty tahini lub pasty migdałowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić hummus z suszonymi pomidorami?

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsączyłam na sitku z aquafaby i włożyłam do pojemnika blendera. Wlałam olej z suszonych pomidorów wraz z aquafabą i połową suszonych pomidorów.
  2. Zmiksowałam na gładką masę i dorzuciłam ząbek czosnku.
  3. Ciecierzycę doprawiłam oregano, kuminem, solą i pieprzem oraz dodałam łyżkę masła orzechowego. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, polecam klasyczne podejście z użyciem pasty tahini lub masło migdałowe.
  4. Wszystkie składniki hummusu z suszonymi pomidorami miksowałam na gładką masę.
  5. Gotowy hummus z suszonymi pomidorami przełożyłam do miski i udekorowałam pozostałymi pomidorami.
  6. Wierzch można delikatnie polać olejem oraz posypać np.: posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Zioła do hummusu z suszonymi pomidorami

Domowy hummus prezentuje się najlepiej udekorowany świeżymi ziołami. Może to być posiekana natka pietruszki, listki bazylii lub listki świeżego tymianku. Hummus można także posypać zatarem, czyli mieszanką białego sezamu, sumaku i suszonego tymianku.

Domowy hummus z suszonymi pomidorami można zawinąć w tortilli z warzywami lub podać jako dip do warzyw w słupkach.

Pożywny hummus z suszonymi pomidorami do chleba. Prosty prze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!