W skrócie
Bardzo lubię hummus za możliwość doprawienia go według własnego uznania. Klasycznie hummus przyrządza się z kminem rzymskim i pastą tahini. Jednak można traktować ciecierzycę jako smaczną bazę do zrobienia pasty z różnymi składnikami. Szczególnie polecam eksperymentowanie z różnymi masłami z orzechów i pestek. Warto sięgać po masło orzechowe przygotowywane jedynie z orzeszków ziemnych. Taki hummus będzie bardzo sycący z racji obecności tłuszczów i białka. Zachęcam do zrobienia tego hummusu na drugie śniadanie, na przyjęcie jako dip do chipsów lub dodatek do pieczonych warzyw na obiad. Poznaj przepis na domowy hummus z suszonymi pomidorami.
W galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania hummusu z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami – prosty przepis na kanapki
Liczba porcji: około 300 g.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy ze słoika,
- 20 ml aquafaby,
- 10 ml oleju z suszonych pomidorów,
- 30 g suszonych pomidorów ze słoika,
- 10 g masła orzechowego, pasty tahini lub pasty migdałowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić hummus z suszonymi pomidorami?
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsączyłam na sitku z aquafaby i włożyłam do pojemnika blendera. Wlałam olej z suszonych pomidorów wraz z aquafabą i połową suszonych pomidorów.
- Zmiksowałam na gładką masę i dorzuciłam ząbek czosnku.
- Ciecierzycę doprawiłam oregano, kuminem, solą i pieprzem oraz dodałam łyżkę masła orzechowego. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, polecam klasyczne podejście z użyciem pasty tahini lub masło migdałowe.
- Wszystkie składniki hummusu z suszonymi pomidorami miksowałam na gładką masę.
- Gotowy hummus z suszonymi pomidorami przełożyłam do miski i udekorowałam pozostałymi pomidorami.
- Wierzch można delikatnie polać olejem oraz posypać np.: posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Zioła do hummusu z suszonymi pomidorami
Domowy hummus prezentuje się najlepiej udekorowany świeżymi ziołami. Może to być posiekana natka pietruszki, listki bazylii lub listki świeżego tymianku. Hummus można także posypać zatarem, czyli mieszanką białego sezamu, sumaku i suszonego tymianku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?