W skrócie:
Najprostsza pasta z soczewicy to przysmak przygotowywany z łatwo dostępnych składników. Można ją wzbogacić o orientalne przyprawy, takie jak zatar złożony z tymianku, sezamu i sumaku. Warto także urozmaicić jej smak dodatkiem pasty sezamowej tahini. Pasta z soczewicy może być przygotowana z każdego rodzaju strączka. Jednak soczewica czerwona po ugotowaniu i zblendowaniu dzięki pięknemu kolorowi, zachęca do zjedzenia nawet niejadki. Gotową pastę z soczewicy można przechowywać w lodówce do tygodnia.
W naszej galerii można zobaczyć składniki i etapy przygotowania pasty z soczewicy

Pasta z soczewicy czerwonej – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 suszone pomidory lub 1 łyżka pokrojonych w paski,
- sok z 1/ 2 cytryny,
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka przyprawy zatar,
- kilka listków bazylii do dekoracji.
Jak zrobić pastę z soczewicy?
Sposób przygotowania:
- Czerwoną soczewicę wsyp do garnka i opłucz w zimnej wodzie. Proces powtarzaj kilka razy, aż woda będzie czysta.
- Następnie soczewicę zalej zimną wodą. Powinna sięgać około 1,5 cm powyżej poziomu soczewicy.
- Strączki zagotuj i od tego momentu gotuj przez około 10-15 minut, aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu możesz zamieszać.
- W czasie gotowania soczewicy obierz dwa ząbki czosnku z łupin i wyciśnij sok z cytryny.
- W wysokim słoiku lub pojemniku umieść pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
- Ugotowaną soczewicę przecedź (niezbyt dokładnie) na sitku z resztek wody. Soczewicę przełóż do miski, aby wystygła.
- Przestudzoną soczewicę dodaj do pojemnika z resztą składników i dokładnie zblenduj na gładką pastę. Zajmie to około minuty.
- Gotową pastę z soczewicy przełóż do miski lub słoika, jeśli ma być np.: jako smarowidło na śniadanie.
- Wierzch pasty z soczewicy polej olejem z suszonych pomidorów, posyp odrobiną zataru, solą, pieprzem i ułóż świeże listki bazylii.
Może cię także zainteresować:
Dietetyczna pasta z soczewicy na przekąskę
Warto wiedzieć, że jest to zdrowe smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Soczewica jest źródłem białka, złożonych węglowodanów oraz posiada wysoką zawartość błonnika. Różne rodzaje soczewicy są także skarbnicą witamin z grupy B, potasu, magnezu, cynku i żelaza.
Soczewica powinna znaleźć się w diecie osób z cukrzycą, ponieważ do jej zalet należy niski indeks glikemiczny nawet po ugotowaniu. Soczewica zielona ma najniższy IG wynoszący 25, czerwona ma IG równe 30, a żółta – IG 35 – pisała Klaudia Pieczykolan w serwisie Strona Zdrowia.
Własnoręcznie zrobiona pasta z soczewicy będzie pyszną przekąską, a także składnikiem pełnowartościowych tortilli nie tylko dla wegetarian.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Na kromce chleba rozsmaruj pastę z soczewicy. Zdrowy, tani i...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: