Fasolka po bretońsku na obiad. Przepis na tani i pożywny posiłek dla 6 osób. Zrobisz go za mniej niż 20 złotych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie, do tego bardzo proste do zrobienia. Co ważne, w czasach galopującej inflacji nie obciąży za bardzo twojego budżetu. Już za około 20 zł można zrobić ciepły obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak krok po kroku zrobić fasolkę po bretońsku i wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Fasolka po bretońsku to danie znane i lubiane. Bez wątpienia jedno z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Co ciekawe, niewiele ma wspólnego z Bretanią - nazwa potrawy pochodzi od francuskiego określenia oznaczającego danie z użyciem fasoli, która wyglądem przypomina fasolę Jaś. Danie jest sycące i zdrowe. Biała fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy i podsmażana cebula.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przygotowanie fasolki krok po kroku

Fasolka po bretońsku - przepis

(6 porcji, czas przygotowania: 1,5 godziny + dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolkę)

Składniki:

  • 350 g suchej białej fasoli Jaś (ok. 5 zł.),
  • 500 g kiełbasy śląskiej (ok. 10 zł.),
  • 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, mniej więcej pół słoiczka (ok. 2 zł.)
  • 1 cebula i przyprawy do smaku np. 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki tymianku, szczypta chili i soli do smaku ( ok.2 zł.)
Rozgrzej ok. 2 łyżki oleju na patelni i podsmaż cebulę i kiełbasę
Rozgrzej ok. 2 łyżki oleju na patelni i podsmaż cebulę i kiełbasę Katarzyna Puczyńska

Zobacz także: Rozgrzewające dania na imprezy karnawałowe 2023. Przepisy na zapiekanki, gulasze i flaki na domówki. Tych dań nie może zabraknąć na stole

Jak zrobić na obiad fasolkę po bretońsku?

Przygotowanie:

  1. Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie przez całą noc.
  2. Następnie wylewamy wodę i płuczemy fasolkę.
  3. Ponownie zalewamy wodą ok. centymetr nad powierzchnię i gotujemy pod przykryciem przez godzinę i piętnaście minut.
  4. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulą.
  5. Do ugotowanej fasolki dodajemy kiełbasę i cebulę doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
  6. Można podać z pieczywem.

Fasolka po bretońsku będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowego przecieru pomidorowego dodamy świeże i obrane ze skórki pomidory. Danie wzbogacić możesz także podsmażonym boczkiem. Podstawą fasolki po bretońsku są:

  • polska, biała fasola,
  • sos pomidorowy,
  • kiełbasa.

Sprawdź także: Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż w wojsku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zdradziła trik na gęstą zupę

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ala
Fasolka to ulubione danie mojego męża. Na wszelki wypadek mam zawsze słoiczek w lodówce, który nigdy nie stoi tam długo :D Znika z pólki tak samo szybko jak perła chmielowa.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie