W skrócie:

Jogurtowiec z malinami siostry Anastazji – przepis na sezonowe ciasto
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 20 minut + 40-50 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
400 g mąki pszennej,
180 g cukru kryształu,
500 g jogurtu naturalnego,
20 g kwaśnej śmietany,
16 g cukru waniliowego,
10 g proszku do pieczenia,
4-5 jajek,
500 g malin.
Jak zrobić jogurtowiec z malinami?
Sposób przygotowania:
Na początku żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz ze śmietaną.
Następnie powoli dodawaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurtem naturalnym.
Pod koniec delikatnie wmieszaj białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto na jogurtowiec z malinami siostry Anastazji przełóż do blaszki.
Wierzch posyp równomiernie malinami.
Jogurtowiec z malinami siostry Anastazji piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu jogurtowiec malinowy odstaw do ostudzenia i polej białą polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Czy do ciasta jogurtowego można dodać mrożone maliny? Oczywiście, ale warto oprószyć je mąką pszenną lub ziemniaczaną, aby w trakcie pieczenia nie opadły na dno, ani nadmiar wilgoci nie spowodował zakalca.
Takie ciasto jogurtowe z dużego jogurtu możesz także zrobić z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się agrest, truskawki, śliwki i morele. Co więcej, możesz zrobić je na dużą blachę na oleju, aby kęsy były jeszcze bardziej wilgotne.
Przepis na ciasto jogurtowiec z malinami siostry Anastazji zainspirowany jest recepturą z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.