W skrócie
Panierka nadaje chrupkości wielu przekąskom i daniom obiadowym. W kuchni polskiej najczęściej jest to bułka tarta. Czasem mieszana z suszonymi ziołami lub przyprawami. W kuchni azjatyckiej stosowana jest panierka panko. W praktyce jest to bułka pszenna lub chleb rozkruszony na większe kawałki i następnie suszona. Najczęściej panko stosowana jest do panierowania mięsa, krewetek, ryb lub kotletów schabowych. Polecamy ją szczególnie osobom chcącym poznać bliżej kuchnię japońską.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pomysły na panierkę
Panierka z siemienia lnianego – przepis
Domowa panierka z siemienia lnianego będzie lekkostrawna. Taka panierka sprawdzi się do obtoczenia kotletów, krokietów, a także kawałków warzyw.
Liczba porcji: na 5 kotletów.
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki:
- 50 g siemienia lnianego,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 g czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
- Siemię lniane należy zmielić w młynku lub w małym blenderze.
- Pozostałe składniki należy wymieszać z siemieniem lnianym.
- Gotową panierkę z siemienia lnianego należy użyć od razu lub przechowywać w czystym słoiku.
Płatki i otręby jako panierka
Znakomitym zamiennikiem bułki tartej do panierki są różnego rodzaju płatki np.:
- owsiane,
- kukurydziane,
- gryczane,
- lub otręby pszenne.
Ulubione płatki należy zmielić za pomocą robota kuchennego. Sproszkowane płatki można doprawić solą, pieprzem lub nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które są nośnikiem smaku umami.
Orzechy i pestki ze słonecznika
Zdrowszą wersję panierki można też osiągnąć poprzez użycie rozdrobnionych orzechów. Szczególnie orzechy włoskie i orzechy laskowe wcześniej podprażone nadadzą przekąskom intensywnego smaku. Taka panierka świetnie sprawdzi się do panierowania filetu z kurczaka, kawałków ryby lub pokrojonych warzyw.
Zobacz także:Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Panierka serowa
Pyszną alternatywą dla czystej bułki tartej jest wymieszanie z nią twardego sera. W kuchni włoskiej często sięga się po parmezan. Okruszki chleba łączone są ze startym parmezanem i pieprzem. Taką parmezanową panierkę można przyprawić suszonym tymiankiem, oregano lub bazylią. Mamy nadzieję, że dzięki tym pomysłom rozsmakujecie się w panierkach innych niż ta z tartej bułki.
Sprawdź także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę
Pij zdrowe koktajle
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?