W skrócie
Zupa pomidorowa to tradycyjny sposób na ponowne wykorzystanie zupy ugotowanej poprzedniego dnia. W czasach PRL-u nikt nie słyszał o ruchu zero waste, ale oszczędne gospodynie znały sposób na odświeżenie wcześniej zrobionego domowego rosołu. Zachęcamy do podania pomidorowej z domowymi kluskami lanymi lub tortellini. Podpowiadamy, co zrobić, aby zupa pomidorowa zasmakowała domownikom.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć sposoby na pyszną zupę pomidorową
Zupa pomidorowa – przepis na domowy posiłek
Liczba porcji: 4-6.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 litr domowego rosołu lub bulionu warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 500 ml passaty pomidorowej,
- 100-150 g makaronu lub białego ryżu,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 3 łyżki koperku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- opcjonalnie: 100 ml kwaśnej śmietany 18 lub 12 procent.
Jak ugotować zupę pomidorową?
Przygotowanie:
- Rosół lub bulion warzywny należy zagotować i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub passaty. Powstałą bazę należy dokładnie wymieszać.
- Jeśli dodajecie śmietanę, to w tym momencie należy nałożyć chochlą łyżkę płynu i powoli rozpuścić w niej śmietanę. Następnie zahartowaną śmietanę należy wlać do garnka z zupą pomidorową.
- Zupa pomidorowa powinna być jeszcze raz zagotowana. Gorącą należy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W międzyczasie ugotowany ryż lub makaron należy rozdzielić do talerzy i dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
- Na koniec zupa pomidorowa powinna zostać wlana do przygotowanych talerzy.
Zupa pomidorowa z koncentratu
Zupa pomidorowa może być przygotowywana ze świeżych pomidorów, z passaty pomidorowej, czyli rodzaju przecieru pomidorowego lub z koncentratu pomidorowego. W przypadku koncentratów pomidorowych pomidory muszą stanowić minimum 30% ekstraktu. Warto zwracać na to uwagę podczas zakupów.
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Przyprawy do zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa w różnych odsłonach znana jest na całym świecie. We Włoszech obowiązkową przyprawą i ziołem podkreślającym smak zupy krem z pomidorów jest bazylia. Inne zioła i przyprawy pasujące do pomidorowej to tymianek, oregano i świeży ząbek czosnku.
Co zrobić, aby zupa pomidorowa nie była kwaśna?
Niektóre koncentraty pomidorowe są wyjątkowo kwaśne. Aby zniwelować nieprzyjemny posmak, można zastosować kilka kulinarnych sztuczek.
- Pierwsza z nich jest oczywista, czyli dodanie odrobiny cukru.
- Kolejnym zaskakującym sposobem na podkreślenie smaku pomidorów jest dodanie szczypty cynamonu. Mielony cynamon dodawany do pomidorów z puszki wydobywa ich naturalnie słodki smak. Patent sprawdza się również podczas przygotowania sosu pomidorowego do makaronu.
- Nieoczywistą przyprawą dodawaną do zupy pomidorowej jest suszony goździk. Przyczyną łączenia korzennej przyprawy z pomidorami jest zawarty w niej eugenol. Substancja znajduje się w bazylii i w pomidorach, a szczególnie uwalnia swoją moc podczas podgrzewania zupy pomidorowej.
Ile kalorii ma zupa pomidorowa?
Zupa pomidorowa jest ma około 80 kalorii. Z dodatkiem śmietany staje się jeszcze bardziej kaloryczna. Aby obniżyć jej kaloryczność, warto zamiast śmietany sięgnąć po gęsty jogurt grecki. Natomiast jeśli nie chcemy podkreślać kwaśnego smaku pomidorów, to można skorzystać do zabielania ze słodkiej śmietanki kremówki.
Zobacz w galerii sposoby na pyszną zupę pomidorową:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Tradycyjna zupa z dyni na jesień. To danie zachwyci i nasyci całą rodzinę
- Pyszna i szybka zupa z cukinii. Przed podaniem udekorujesz ją uprażonymi orzechami
- Pożywna zupa pomidorowa. Zagęścisz ją popularnymi strączkami. Smakuje wybornie
- Wyjątkowa zupa z pieczonych buraków. Poznaj przepis na oryginalne danie