W skrócie
Domowe masło smakowe to pyszny dodatek do pieczywa. Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na aromatyczne masełko czosnkowe z dodatkiem cebuli czarownic, czyli suszonego czosnku niedźwiedziego. Jego smak z pewnością cię zachwyci. Zrobisz je w kilka minut. Możesz także przygotować większą porcję i część zamrozić.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne i aromatyczne masło czosnkowe
Przepis na masło czosnkowe
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowywania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego w formie suszonej przyprawy,
- opcjonalnie szczypta soli.
Jak zrobić masło czosnkowe?
Sposób przygotowania:
- Przełóż miękkie masło do miseczki.
- Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
- Wymieszaj.
Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?
Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.
Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako:
- roślina jadalna,
- roślina lecznicza,
- roślina ozdobna.
Czosnek niedźwiedzi ma dobroczynne działanie na układ krążenia, trawienny i oddechowy.
Cebula czarownic w kuchni
Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.
Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.
Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.
Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
źródło:lasy.gov.pl
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?