Lubczyk: afrodyzjak z przydomowego ogródka. Jakie ma właściwości, jak zrobić z niego domowe maggi i jak używać lubczyku?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lubczyk to tradycyjne zioło stosowane w kuchni polskiej.
Lubczyk to tradycyjne zioło stosowane w kuchni polskiej. Mariusz Kapala/Gazeta Lubuska/PolskaPress
Udostępnij:
Według ludowych zwyczajów lubczyk dodawany do jedzenia miał zapewnić, że wybranek zakocha się w kucharce. Z czasem doceniano wartości zdrowotne i wyjątkowy aromat tej rośliny. Sprawdziliśmy, jak używać lubczyku. Zobacz też przepis na domowe maggi.

W skrócie

Co to jest lubczyk i jak wygląda?

Lubczyk ogrodowy należy do rodziny selerowatych i pochodzi z Afganistanu oraz Iranu. Dziś uprawia się go w wielu miejscach na świecie. Nazwy ludowe lubczyku to lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele i mleczeń.

Lubczyk charakteryzuje się szerokimi i dużymi pachnącymi liśćmi. Ich aromat przypomina połączenie korzennych przypraw i drewna. Liście mają ząbkowany wygląd, lekko błyszczący o ciemnozielonym kolorze. Całość umieszczona jest na długich ogonkach. Gdy zakwitnie, lubczyk ma małe, zielono-żółte kwiaty złożone w baldachy (wyrastają one w lecie). Co ciekawe, suszone liście mają zapach selera i drożdży.

Afrodyzjak z ogródka

Powszechnie uważa się, że lubczyk jest afrodyzjakiem, dawniej dodawano go do miłosnych naparów i wierzono, że zwiększa potencję i popęd seksualny. Przypisywano tej roślinie wielką moc. Według dawnych wierzeń, jak czytamy w "Małej księdze ziół", wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, roztyrki i niezgody w nim równa. Z kolei upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej miał przynosić młodej parze szczęście. Dodawało się go również do pierwszej kąpieli nowo narodzonej dziewczynki, by przyniósł jej szczęście w miłości.

Dziś już nikt w to nie wierzy, prawdą jest jednak, że jego olejki eteryczne mają wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co powoduje, że lubczyk działa na nas pobudzająco.

Lubczyk – do czego używać?

Lubczyk to popularna przyprawa w kuchni polskiej. Najczęściej stosuje się liście do rosołu lub do marynowania mięs. Warto wiedzieć, że lubczyk można jeść w całości. Nasion lubczyku używa się do domowych likierów i kordiałów, czyli domowej nalewki ziołowej stosowanej na wzmocnienie serca. Rozdrobnione suszone liście lubczyku stosowane były do wypieku chleba lub posypywania ugotowanego ryżu. Równie często lubczyk świeży lub suszony znajdował zastosowanie w purée ziemniaczanym. Lubczykiem można też nacierać mięso, w tym kurczaka, przed pieczeniem. Jadalną częścią lubczyku są także korzenie. Wystarczy je cienko obrać i ugotować.

Liście lubczyku warto zastosować:

  • do mocno przyprawianych pasztetów,
  • jako dodatek do mięs gotowanych na parze,
  • tak jak szparagi podawane z białym sosem,
  • w formie wywaru jako alternatywę dla rosołu w kuchni wegańskiej.

Czy lubczyk to to samo, co maggi?

Popularna przyprawa maggi powstała na cześć jej twórcy, Juliusa Maggi. Często używa się jej nazwy jako synonimu lubczyku, jednak nie jest to prawidłowe określenie. W skład maggi wchodzi lubczyk (ale nie tylko!) i to on decyduje o jej wyjątkowym aromacie. Zalecamy, aby czytać etykiety, bo zdarzają się wersje przyprawy ze sztucznym aromatem.

Jak zrobić domowe maggi z lubczyku? Przepis

Domowe maggi można zrobić jako rodzaj mieszanki przypraw. Jeśli zależy wam na płynnym, naturalnym dodatku do mięs i zup, to z suszonych warzyw, grzyba i ziół należy ugotować skoncentrowany wywar i przelać do butelki. Następnie należy przechowywać go w lodówce i zużyć do dwóch tygodni.

Przepis na maggi w proszku
Składniki:

  • 100 g suszonego lubczyku
  • 100 g suszonych warzyw (marchewka, seler, pietruszka, cebula, czosnek)
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 suszony grzyb

Przygotowanie:

  1. Suszony lubczyk, warzywa na włoszczyznę, przyprawy i grzyby należy umieścić w blenderze z ostrzem w kształcie litery S.
  2. Po minucie ciągłego miksowania uzyskujemy drobny proszek.
  3. Taką przyprawę należy przełożyć do czystego, suchego słoika i mocno zakręcić.
  4. Maggi należy zużyć w ciągu 6 miesięcy.

Kiedy dodać lubczyk do rosołu?

Lubczyk z racji na wyrazisty aromat najlepiej dodawać wraz z mięsem do rosołu. Zupę należy gotować na małym ogniu, aby wszystkie zapachy mogły się powoli przegryźć. Jeśli nie przepadacie za intensywnym zapachem lubczyku, to możecie się zastanawiać, czym go zastąpić. Nie ma odpowiednika tej przyprawy, ale rosół może być też aromatyzowany pietruszką, tymiankiem lub rozmarynem. A nawet suszonymi goździkami.

Czy lubczyk można jeść na surowo?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść liście lubczyku bez obróbki cieplnej. Świeże liście lubczyku będą znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, jako dekoracja zupy oraz składnik pożywnych koktajli. Jednak warto pamiętać, że liście lubczyku są trujące dla zwierząt domowych, takich jak psy i koty.

Lubczyk – właściwości zdrowotne

Lubczyk w pozytywny sposób wpływa na układ pokarmowy i na układ moczowy. W medycynie ludowej znane jest jego działanie wykrztuśne, dlatego ochoczo dodawano porcje do rosołu dla osób przeziębionych. Korzeń lubczyku zalecany jest też kobietom, gdyż ma właściwości zwiększające przepływ krwi. Okłady z liści lubczyku lub przemywanie naparem poprawia wygląd skóry i zmniejsza zmiany trądzikowe. Lubczyk zawiera głównie witaminy z grupy B i witaminę C.

Suszarki do warzyw i owoców

miejsce #1

Gotie

GOTIE GSG-510

295,99 zł172,20 zł-42%
miejsce #2

MPM

MPM MSG-02

189,00 zł139,00 zł-26%
miejsce #3

MPM

MPM MSG-11

249,90 zł189,00 zł-24%
miejsce #4

Lund

Lund 68273

649,19 zł499,00 zł-23%
miejsce #5

Sencor

Sencor SFD 7000BK

892,00 zł704,00 zł-21%
miejsce #6

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł
miejsce #7

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie