Na Wigilię usmaż tradycyjnego karpia. Poznaj przepis na proste danie rybne na święta. Oto sposób na chrupiącą skórkę

Anna Daniluk
Tradycyjny karp smażony to danie najczęściej podawane na wigilijną wieczerzę.
Tradycyjny karp smażony to danie najczęściej podawane na wigilijną wieczerzę. 123rf.com/gkrphoto
Karp to ryba tradycyjnie podawana na Wigilię i Boże Narodzenie. W starych przepisach z XIX wieku karp pojawiał się na równi ze szczupakiem czy jesiotrem. W połowie XX wieku zyskał na popularności jako ryba hodowlana. Zobacz przepis na smażonego karpia.

W skrócie

Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Możesz się zastanawiać, w czym moczyć karpia przed smażeniem?Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem, wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany. Do smażenia pokrój karpia w dzwonka lub w zgrabne płaty. Sprawdź niezawodny przepis na smażonego karpia na święta.

Karp smażony – przepis na Wigilię

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 30 minut moczenia ryby w mleku).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony o wadzie 1,5 kg,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól,
  • 400 ml mleka do wymoczenia.

Zobacz także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie

Jak usmażyć karpia?

Sposób przygotowania:

  1. Karpia wypatrosz, oczyść z łusek, pozbaw głowy i płetw. Płaty karpia należy tylko pozbawić łusek i płetw.
  2. Rybę wypłucz pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz.
  3. Opcjonalnie można moczyć go w mleku przez godzinę w lodówce, aby uzyskać delikatniejszy smak.
  4. Karpia najlepiej pokrój w tzw. dzwonka.
  5. Dzwonka karpia obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Karpia smaż na średniej mocy palnika z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  6. Jeśli mąka z panierki zaczyna dymić lub palić się na patelni, to zmień patelnię lub sprawnie oczyść i umyj używaną. W przeciwnym razie kawałki karpia nie będą równomiernie usmażone i przyjmą zapach spalonej mąki.
  7. Na koniec usmażonego karpia dopraw solą do smaku.
  8. Smażony karp jest gotowy do podania.

Czym przyprawić karpia?

Do smażonego karpia warto podać połówki cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Ponadto karpia można przyprawiać mieszanką przypraw przygotowaną z suszonych ziół np.:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do mleka używanego do namaczania ryby można też dodać pokrojone plastry cebuli. Ponadto do karpia pasują tradycyjne zioła takie jak natka pietruszki czy świeży koperek. Znakomicie smakuje karp smażony w panierce. Wtedy zioła suszone warto dodawać do bułki tartej.

Czytaj także: Przepis na zupę rybną z karpia

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni