W skrócie
Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Możesz się zastanawiać, w czym moczyć karpia przed smażeniem?Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem, wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany. Do smażenia pokrój karpia w dzwonka lub w zgrabne płaty. Sprawdź niezawodny przepis na smażonego karpia na święta.
Karp smażony – przepis na Wigilię
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 30 minut moczenia ryby w mleku).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 karp oczyszczony o wadzie 1,5 kg,
- 150 g mąki pszennej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- 400 ml mleka do wymoczenia.
Zobacz także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie
Jak usmażyć karpia?
Sposób przygotowania:
- Karpia wypatrosz, oczyść z łusek, pozbaw głowy i płetw. Płaty karpia należy tylko pozbawić łusek i płetw.
- Rybę wypłucz pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz.
- Opcjonalnie można moczyć go w mleku przez godzinę w lodówce, aby uzyskać delikatniejszy smak.
- Karpia najlepiej pokrój w tzw. dzwonka.
- Dzwonka karpia obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Karpia smaż na średniej mocy palnika z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Jeśli mąka z panierki zaczyna dymić lub palić się na patelni, to zmień patelnię lub sprawnie oczyść i umyj używaną. W przeciwnym razie kawałki karpia nie będą równomiernie usmażone i przyjmą zapach spalonej mąki.
- Na koniec usmażonego karpia dopraw solą do smaku.
- Smażony karp jest gotowy do podania.
Czym przyprawić karpia?
Do smażonego karpia warto podać połówki cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Ponadto karpia można przyprawiać mieszanką przypraw przygotowaną z suszonych ziół np.:
Kulinaria

- oregano,
- bazylii,
- tymianku.
Do mleka używanego do namaczania ryby można też dodać pokrojone plastry cebuli. Ponadto do karpia pasują tradycyjne zioła takie jak natka pietruszki czy świeży koperek. Znakomicie smakuje karp smażony w panierce. Wtedy zioła suszone warto dodawać do bułki tartej.
Czytaj także: Przepis na zupę rybną z karpia
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Smażony łosoś na maśle z cytrynowym sosem – szybki i prosty przepis na soczystą rybę
- Najlepsze potrawy z karpia na święta. Poznaj 5 propozycji na dania z tą rybą
- Takich faworków jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je z popularnej ryby
- Klopsiki rybne na rodzinny obiad. Przepis na danie z dorsza. Dodaj korzenną przyprawę