W skrócie
Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany. Sprawdź niezawodny przepis na smażonego karpia.
Karp smażony – przepis na Wigilię
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 30 minut moczenia ryby w mleku).
Składniki:
- 1 karp oczyszczony o wadzie 1,5 kg,
- 150 g mąki pszennej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól.
Opcjonalnie:
- 400 ml mleka.
Zobacz także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie
Jak usmażyć karpia?
Przygotowanie:
- Całego karpia należy wypatroszyć, oczyścić z łusek, pozbawić głowy i płetw. Płaty karpia należy tylko pozbawić łusek i płetw.
- Rybę należy wypłukać pod bieżącą wodą w środku i na zewnątrz.
- Karpia należy pokroić w tzw. dzwonka. Opcjonalnie można moczyć go w mleku przez godzinę w lodówce, aby uzyskać delikatniejszy smak.
- Dzwonka karpia następnie należy obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Karp powinien być smażony na średnim palniku z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Jeśli mąka z panierki zaczyna dymić lub palić się na patelni, to polecamy zmienić patelnię lub umyć używaną. W przeciwnym razie kawałki karpia nie będą równomiernie usmażone i przyjmą zapach spalonej mąki.
- Na koniec karp smażony powinien być doprawiony solą. Usmażony karp jest gotowy do podania.
Zobacz także: Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia
Czym przyprawić karpia?
Do smażonego karpia warto podać połówki cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Ponadto karpia można przyprawiać mieszanką przypraw przygotowaną z suszonych ziół np.:
- oregano,
- bazylii,
- tymianku.
Do mleka używanego do namaczania ryby można też dodać pokrojone plastry cebuli. Ponadto do karpia pasują tradycyjne zioła takie jak natka pietruszki czy świeży koperek. Znakomicie smakuje karp smażony w panierce. Wtedy zioła suszone warto dodawać do bułki tartej.
Czytaj także: Przepis na zupę rybną z karpią
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?