Karp smażony nie tylko na Wigilię. Tradycyjne danie rybne na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny karp smażony to danie najczęściej podawane na wigilijną wieczerzę.
Tradycyjny karp smażony to danie najczęściej podawane na wigilijną wieczerzę. 123rf.com/gkrphoto
Karp to ryba tradycyjnie podawana na Wigilię i Boże Narodzenie. W starych przepisach z XIX wieku karp pojawiał się na równi ze szczupakiem czy jesiotrem. W połowie XX wieku karp jako ryba hodowlana zyskał na popularności. Zobacz przepis na smażonego karpia.

W skrócie

Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany. Sprawdź niezawodny przepis na smażonego karpia.

Karp smażony – przepis na Wigilię

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 30 minut moczenia ryby w mleku).

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony o wadzie 1,5 kg,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • 400 ml mleka.

Zobacz także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie

Jak usmażyć karpia?

Przygotowanie:

  1. Całego karpia należy wypatroszyć, oczyścić z łusek, pozbawić głowy i płetw. Płaty karpia należy tylko pozbawić łusek i płetw.
  2. Rybę należy wypłukać pod bieżącą wodą w środku i na zewnątrz.
  3. Karpia należy pokroić w tzw. dzwonka. Opcjonalnie można moczyć go w mleku przez godzinę w lodówce, aby uzyskać delikatniejszy smak.
  4. Dzwonka karpia następnie należy obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Karp powinien być smażony na średnim palniku z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  5. Jeśli mąka z panierki zaczyna dymić lub palić się na patelni, to polecamy zmienić patelnię lub umyć używaną. W przeciwnym razie kawałki karpia nie będą równomiernie usmażone i przyjmą zapach spalonej mąki.
  6. Na koniec karp smażony powinien być doprawiony solą. Usmażony karp jest gotowy do podania.

Czym przyprawić karpia?

Do smażonego karpia warto podać połówki cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Ponadto karpia można przyprawiać mieszanką przypraw przygotowaną z suszonych ziół np.:

Do mleka używanego do namaczania ryby można też dodać pokrojone plastry cebuli. Ponadto do karpia pasują tradycyjne zioła takie jak natka pietruszki czy świeży koperek. Znakomicie smakuje karp smażony w panierce. Wtedy zioła suszone warto dodawać do bułki tartej.

Czytaj także: Przepis na zupę rybną z karpią

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie