Niezbędny zestaw przypraw w domu. Oto 7 uniwersalnych przypraw kuchni polskiej. Znany kucharz zdradził swoje ulubione przyprawy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W domowej spiżarni powinny znajdować się przyprawy, które mają szansę na najszybsze i bieżące zużycie. W naszej galerii zebraliśmy 7 ziół i przypraw niezbędnych w kuchni polskiej.
W domowej spiżarni powinny znajdować się przyprawy, które mają szansę na najszybsze i bieżące zużycie. W naszej galerii zebraliśmy 7 ziół i przypraw niezbędnych w kuchni polskiej. 123rf.com/mearicon/zdjęcie ilustracyjne
Kuchenne szafki kuchenne często uginają się od ilości posiadanych ziół i przypraw. Czasem kupujemy składnik do konkretnego dania, które po jednokrotnym użyciu zalega na półce. Pascal Brodnicki w jednym z filmów na swoim kanale YouTube podzielił się swoim przyprawowym niezbędnikiem. Oto 7 uniwersalnych przypraw, które warto mieć w swojej kuchni inspirowanych poradami szefa kuchni.

W skrócie

Zioła i przyprawy to składniki, które mają określony czas przydatności do spożycia. Najczęściej są to dwa lata, gdy są przechowywane w suchym i ciemnym miejscu. Warto zauważyć, że niezwykle aromatyczne zioła np.: suszone oregano mogą stracić zapach, gdy nie są szczelnie zamknięte nawet po 6 miesiącach. Zamknięcie suszonych ziół i przypraw w słoiku ochrania przed dostępem moli spożywczych i zabezpiecza przed ulatnianiem się olejków eterycznych. Jedynie sól, która jest minerałem, ma niemal nieograniczony czas spożycia. Wystarczy przechowywać ją z dala od wilgoci.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć 7 niezbędnych przypraw w kuchni polskiej

Pascal Brodnicki zdradza TOP 10 niezbędnych przypraw

Popularny znawca kulinariów w odcinku „10 przypraw, które musisz mieć w swojej kuchni” zaproponował podstawowe produkty, które według niego należy mieć w swojej spiżarni. Każda z nich będzie idealnie wpasowywać się i dodawać głębi wielu posiłkom. Oto 10 przypraw, bez których trudno obejść się Pascalowi Brodnickiemu:

  • Sól-wzmacniacz smaku do wszystkich potraw. Podkreśla smak, a także konserwuje domowe kiszonki.
  • Czarny pieprz-bazowy składnik, choć kucharz zachęca do posiadania kilku rodzajów. Według eksperta ma pikantno-słodki smak, a każdy rodzaj inaczej smakuje w potrawach. Najważniejszą zasadą jest korzystanie ze świeżo zmielonego pieprzu.
  • Kmin rzymski (kumin)-składnik idealny dla osób gotujących dania kuchni indyjskiej i izraelskiej. Specjalista kulinarny zachęca do korzystania z niego podczas gotowania mięs, szczególnie jagnięciny i do hummusu.
  • Cynamon-Pascal Brodnicki poleca korzystać z cynamonu nie tylko do ciast i deserów. Poza tradycyjną szarlotką wymienia potrawy z marchewkami, z batatów, dyni, a także mięsa. Kucharz dodał, że w tradycyjnie zupie pho wyczuwalna jest odrobina cynamonu.
  • Gorczyca-przyprawa dodająca pikanterii do zup i marynat. Kucharz zachęca też do korzystania z musztardy, którą robi się z gorczycy.
  • Liść laurowy-uniwersalna przyprawa, którą można spotkać w sosach, zupach (np. rosole) i słodkich konfiturach zrobionych z figi i winogron. Wawrzyn dodawany jest także do pasztetów, marynat lub do gulaszu z dziczyzny.
  • Tymianek-w formie suszonej będzie idealny do pasztetów, gulaszy i sosów pomidorowych. Znajduje się w składzie ziół prowansalskich. Pascal Brodnicki poleca łączyć świeży tymianek z morelami.
  • Oregano-zioło popularne w daniach kuchni włoskiej, francuskiej i greckiej. Szef kuchni podkreśla, że suszone oregano świetnie nadaje się do marynaty i dobrze jest dodawać je pod koniec gotowania. Tradycyjnie dodawany jest do sosu pomidorowego do pizzy, a także do marynaty do grilla. Znajduje się w mieszance ziół prowansalskich.
  • Kurkuma-popularny produkt w kuchni indyjskiej, który stosowany jest w mieszance przypraw curry i garam masala. Kurkuma stosowana jest do nadania koloru potrawom, np.: sosom i ciastom.
  • Papryka-Pascal Brodnicki zwracał uwagę na różne rodzaje papryk. Kucharz zachęcał do wyboru swojego ulubionego rodzaju papryki (słodkiej, ostrej, wędzonej), a także ulubionej formy.

Wybór przypraw do swojej kuchni

W czasie porządków w spiżarni warto zrobić listę najczęściej przez siebie używanych ziół i przypraw. Każda osoba będzie miała inny zestaw, biorąc pod uwagę swoje ulubione dania. Wskazówką pomagającą wybrać kilka koniecznych dodatków będzie rodzaj jedzonej kuchni, a także upodobanie do ostrych lub łagodnych smaków. W kuchni polskiej najczęściej korzystamy z przypraw, które ułatwią trawienie i łączą się zarówno z mięsami, strączkami, jak i warzywami kapustnymi.

Zalety krótkiej listy przypraw

Mając kilka bazowych przypraw, można je twórczo zestawiać i uruchomić kulinarną wyobraźnię korzystając z tego, co akurat macie w kuchni. Ponadto używając przypraw na bieżąco, będziecie mieli pewność, że są możliwie świeże i pełne aromatu. Jako podstawowy zestaw przypraw proponujemy łatwo dostępne przyprawy, które z racji swojej popularności są tańsze niż wyspecjalizowane dodatki z wyższej półki.

W domowej spiżarni powinny znajdować się przyprawy, które mają szansę na najszybsze i bieżące zużycie. W naszej galerii zebraliśmy 7 ziół i przypraw niezbędnych w kuchni polskiej.

Niezbędny zestaw przypraw w domu. Oto 7 uniwersalnych przypr...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.