Kup młodą kapustę na targu, połącz z mięsem mielonym i zrób farsz do naleśników. Tym tanim przepisem zjednasz sobie teściową!

Anna Daniluk
Na sycący sezonowy obiad na lato usmaż chrupiące naleśniki z mięsem i młodą kapustą.
Na sycący sezonowy obiad na lato usmaż chrupiące naleśniki z mięsem i młodą kapustą. tasha lyubina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Skorzystaj z sezonu na młodą kapustę i zrób z nią pożywny mięsny farsz. Takim nadzieniem wypełniaj delikatne naleśniki. Korzystam z tego przepisu na sycący obiad, gdy chcę zrobić smaczny posiłek w mniej niż godzinę. Ich smak może ci przypomnieć tradycyjne gołąbki. Poznaj przepis, który uratuje nie jedno spotkanie.

W skrócie:

Naleśniki z mięsem i młodą kapustą – przepis na szybki obiad dla rodziny

Liczba porcji: 12 naleśników dla 4 osób

Czas przygotowania: ok. 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 2 szklanki mleka,

  • 1 szklanka wody lekko gazowanej,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia.

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego,

  • 1/2 główki młodej kapusty,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 łyżki oleju,

  • sól, pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub suszonego koperku.

Jak zrobić naleśniki z mięsem i młodą kapustą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przesiej mąkę pszenną i wsyp do miski.

  2. Dolej mleko, wodę lekko gazowaną, jajka, sól i 2 łyżki oleju rzepakowego.

  3. Zmiksuj w blenderze lub dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto bez grudek.

  4. Ciasto naleśnikowe odstaw na przynajmniej 10 minut, aby ciasto mogło się przegryźć.

  5. W tym czasie przygotuj farsz na ciasto. Obierz cebulę z łupin, pokrój w drobną kostkę, a kapustę posiekaj w drobne kawałki.

  6. Rozgrzej olej na szerokiej patelni z grubym dnem. Wrzuć cebulę, smaż 2-3 minuty aż się zeszkli.

  7. Dodaj mięso mielone, smaż ok. 7-8 minut, w trakcie rozdrabniając je łopatką.

  8. Dodaj kapustę, duś całość ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  9. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem lub koperkiem.

  10. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oleju.

  11. Wlewaj po jednej porcji ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

  12. Na każdego naleśnika nakładaj 2-3 łyżki farszu. Zwijaj w rulon, składaj w kopertę lub w trójkąty.

  13. Podawaj od razu albo podsmaż jeszcze chwilę na maśle, żeby były chrupiące.

Jeśli chcesz przygotować obiad jeszcze szybciej, to dzień wcześniej, usmaż naleśniki, zrób farsz i przechowuj je osobno w lodówce. Rano lub po pracy tylko złóż i podgrzej. W ten sposób zyskasz sycący, tani i prosty obiad, który smakuje na co dzień i od święta. Co więcej, te naleśniki z mięsem i młodą kapustą świetnie smakują do barszczu czerwonego. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni