W skrócie
Katarzyna Bosacka na kanale „EkoBosacka” na Youtube podzieliła się przepisem na włoski makaron z czerwonym pesto. Propagatorka racjonalnego kupowania żywności w wersji podstawowej użyła jedynie 3 składników z popularnego dyskontu spożywczego. Katarzyna Bosacka w przepisie wykorzystała połowę sera, co dodatkowo wpłynęło na obniżenie kosztu jednej porcji dania. Po podliczeniu składników wyniosły one ją 13,50 zł. Następnie zabrała się za ugotowanie obiadu dla 5 osób.
„Zasada jest prosta. Bez względu na to, czy jesteśmy mali, czy duzi, czy mamy gości dziecięcych, młodzieżowych, czy dorosłych, albo gości mieszanych, mniej więcej na jedną osobę gotujemy 100 g makaronu – radzi znana dziennikarka”.
Czerwone pesto - przepis na rodzinny obiad
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- słoik suszonych pomidorów w oleju (5,99 zł za 230 g),
- makaron farfalle (2,99 zł za 500 g),
- ser długo dojrzewający (9 zł za 190 g).