W skrócie
Makaron z pesto to szybkie i proste danie, które można podawać na obiad lub kolacje. Klasycznym sosem jest pesto z bazylii. Alternatywę dla bazylii stanowi sos z suszonych pomidorów, zwany pesto czerwonym. Mamy przepis na makaron z pesto inspirowany kuchnią włoską.
Makaron z pesto – przepis z kuchni włoskiej
Jak zrobić makaron z pesto?
Przygotowanie:
- Listki bazylii umyj i osusz.
- Czosnek obierz, a ser zetrzyj drobno na tarce.
- Zmiksuj bazylię, orzeszki pinii, czosnek, i parmezan.
- Gdy składniki się połączą, wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
- Na koniec dopraw pesto solą i pieprzem do smaku.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z pesto.
Makaron z pesto z dodatkiem kurczaka
Jeżeli macie ochotę na mięsny dodatek, to zachęcamy do grillowania kurczaka, a następnie pokrojenia go na kawałki. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka warto wcześniej zamarynować posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i łyżką oleju lub oliwy. Dopiero po godzinie można usmażyć go z obu stron na patelni i połączyć z ugotowanym makaronem i pesto bazyliowym. Klasyczny makaron z pesto da się także wzbogacić dodatkiem kawałków tuńczyka. Taka wersja z pewnością znajdzie amatorów.
Warzywa do makaronu z pesto
Przygotowując makaron z pesto, można urozmaicić go dodatkami z różnych warzyw. Świetnie sprawdzają się obsmażone plastry cukinii, kawałki ugotowanego brokułu, a także fasolka szparagowa. Dzieciom można także przemycić w ten sposób zielony groszek, który świetnie połączy po zmiksowaniu z listkami bazylii.
Pesto ze słoika
Aby przyspieszyć sobie przygotowanie makaronu z pesto, można wykorzystać sos ze słoika. Zachęcamy do własnoręcznego przygotowania sosu i trzymania go w lodówce. Pesto nadaje się do spożycia przez około tydzień od wykonania. Jeżeli korzystacie z pesto dostępnego na sklepowych półkach, zalecamy czytać etykiety ze składem. Część produktów wypełnianych jest dodatkiem ziemniaka, mlekiem w proszku albo gorszej jakości żółtym serem.
Kulinaria

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: