Pyszny makaron z pesto na obiad. Przepis z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi. Wyśmienite danie z kuchni włoskiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W kuchni włoskiej makaron z pesto przygotowuje się z parmezanem i orzeszkami pinii.
W kuchni włoskiej makaron z pesto przygotowuje się z parmezanem i orzeszkami pinii. 123rf.com/marialapina
Makaron z pesto to proste i szybkie danie. Najpopularniejsze jest pesto z bazylii, które świetnie łączy się z oliwą z oliwek. Z zielonym pesto najczęściej miesza się ugotowane al dente spaghetti. Zobacz przepis na prosty makaron z pesto dla całej rodziny.

W skrócie

Makaron z pesto to szybkie i proste danie, które można podawać na obiad lub kolacje. Klasycznym sosem jest pesto z bazylii. Alternatywę dla bazylii stanowi sos z suszonych pomidorów, zwany pesto czerwonym. Mamy przepis na makaron z pesto inspirowany kuchnią włoską.

Makaron z pesto – przepis z kuchni włoskiej

Liczba porcji dla 2 osób,
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na makaron z pesto:

  • 30 g świeżych listków bazylii,
  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera,
  • mały ząbek czosnku,
  • 15 g orzeszków piniowych,
  • 40 ml oliwy z oliwek.

Do smaku:

  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić makaron z pesto?

Przygotowanie:

  1. Listki bazylii umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz, a ser zetrzyj drobno na tarce.
  3. Zmiksuj bazylię, orzeszki pinii, czosnek, i parmezan.
  4. Gdy składniki się połączą, wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
  5. Na koniec dopraw pesto solą i pieprzem do smaku.
  6. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z pesto.

Makaron z pesto z dodatkiem kurczaka

Jeżeli macie ochotę na mięsny dodatek, to zachęcamy do grillowania kurczaka, a następnie pokrojenia go na kawałki. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka warto wcześniej zamarynować posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i łyżką oleju lub oliwy. Dopiero po godzinie można usmażyć go z obu stron na patelni i połączyć z ugotowanym makaronem i pesto bazyliowym. Klasyczny makaron z pesto da się także wzbogacić dodatkiem kawałków tuńczyka. Taka wersja z pewnością znajdzie amatorów.

Warzywa do makaronu z pesto

Przygotowując makaron z pesto, można urozmaicić go dodatkami z różnych warzyw. Świetnie sprawdzają się obsmażone plastry cukinii, kawałki ugotowanego brokułu, a także fasolka szparagowa. Dzieciom można także przemycić w ten sposób zielony groszek, który świetnie połączy po zmiksowaniu z listkami bazylii.

Pesto ze słoika

Aby przyspieszyć sobie przygotowanie makaronu z pesto, można wykorzystać sos ze słoika. Zachęcamy do własnoręcznego przygotowania sosu i trzymania go w lodówce. Pesto nadaje się do spożycia przez około tydzień od wykonania. Jeżeli korzystacie z pesto dostępnego na sklepowych półkach, zalecamy czytać etykiety ze składem. Część produktów wypełnianych jest dodatkiem ziemniaka, mlekiem w proszku albo gorszej jakości żółtym serem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni