Pyszny makaron z pesto na obiad. Przepis z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi. Wyśmienite danie z kuchni włoskiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W kuchni włoskiej makaron z pesto przygotowuje się z parmezanem i orzeszkami pinii.
W kuchni włoskiej makaron z pesto przygotowuje się z parmezanem i orzeszkami pinii. 123rf.com/marialapina
Makaron z pesto to proste i szybkie danie. Najpopularniejsze jest pesto z bazylii, które świetnie łączy się z oliwą z oliwek. Z zielonym pesto najczęściej miesza się ugotowane al dente spaghetti. Zobacz przepis na prosty makaron z pesto dla całej rodziny.

W skrócie

Makaron z pesto to szybkie i proste danie, które można podawać na obiad lub kolacje. Klasycznym sosem jest pesto z bazylii. Alternatywę dla bazylii stanowi sos z suszonych pomidorów, zwany pesto czerwonym. Mamy przepis na makaron z pesto inspirowany kuchnią włoską.

Makaron z pesto – przepis z kuchni włoskiej

Liczba porcji dla 2 osób,
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na makaron z pesto:

  • 30 g świeżych listków bazylii,
  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera,
  • mały ząbek czosnku,
  • 15 g orzeszków piniowych,
  • 40 ml oliwy z oliwek.

Do smaku:

  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić makaron z pesto?

Przygotowanie:

  1. Listki bazylii umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz, a ser zetrzyj drobno na tarce.
  3. Zmiksuj bazylię, orzeszki pinii, czosnek, i parmezan.
  4. Gdy składniki się połączą, wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
  5. Na koniec dopraw pesto solą i pieprzem do smaku.
  6. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z pesto.

Makaron z pesto z dodatkiem kurczaka

Jeżeli macie ochotę na mięsny dodatek, to zachęcamy do grillowania kurczaka, a następnie pokrojenia go na kawałki. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka warto wcześniej zamarynować posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i łyżką oleju lub oliwy. Dopiero po godzinie można usmażyć go z obu stron na patelni i połączyć z ugotowanym makaronem i pesto bazyliowym. Klasyczny makaron z pesto da się także wzbogacić dodatkiem kawałków tuńczyka. Taka wersja z pewnością znajdzie amatorów.

Warzywa do makaronu z pesto

Przygotowując makaron z pesto, można urozmaicić go dodatkami z różnych warzyw. Świetnie sprawdzają się obsmażone plastry cukinii, kawałki ugotowanego brokułu, a także fasolka szparagowa. Dzieciom można także przemycić w ten sposób zielony groszek, który świetnie połączy po zmiksowaniu z listkami bazylii.

Pesto ze słoika

Aby przyspieszyć sobie przygotowanie makaronu z pesto, można wykorzystać sos ze słoika. Zachęcamy do własnoręcznego przygotowania sosu i trzymania go w lodówce. Pesto nadaje się do spożycia przez około tydzień od wykonania. Jeżeli korzystacie z pesto dostępnego na sklepowych półkach, zalecamy czytać etykiety ze składem. Część produktów wypełnianych jest dodatkiem ziemniaka, mlekiem w proszku albo gorszej jakości żółtym serem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni