Sos z pomidorów, szakszuka i sałatki. Dania z pomidorów na lato. Jak przedłużyć trwałość pomidorów?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pomidory to aromatyczne warzywo na lato. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami.
Pomidory to aromatyczne warzywo na lato. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami. Aneta Żurek/ archiwum PolskaPress
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują wielu dodatków. Podpowiadamy, co zrobić, żeby były długo świeże i jak je wykorzystać w kuchni.

W skrócie

Cena pomidorów w 2022 roku, pomimo galopującej inflacji, nie wzrosła w dramatyczny sposób. W zależności od gatunku pomidora można je kupić już za 2-3 złote za kilogram. Najwięcej na bazarkach trzeba zapłacić za pomidory bawole serce (około 10 złotych za kilogram). Ten rodzaj pomidora będzie świetnie smakował na surowo w sałatce, a także jako baza na zupę pomidorową.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć inspirujące dania z pomidorami

Pomidory – właściwości zdrowotne

Świeże pomidory to prawdziwy rarytas na lato. Pod względem botanicznym pomidor jest owocem, ale kulinarnie wykorzystuje się go jako warzywo. Warto jeść świeże pomidory ze względu na zawartość sporej ilości potasu i witaminy C, A i K. Po przetworzeniu pomidorów na przecier, sos lub zupę wzrasta obecność likopenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, miażdżycy i udarom. Likopen przeciwdziała też chorobom układu krwionośnego.

Co zrobić ze świeżych pomidorów?

Pomidory szczególnie popularne są w kuchni krajów śródziemnomorskich. We Włoszech przygotowuje się sos pomidorowy do makaronu spaghetti. Przecier pomidorowy jest także bazą do mięsnego ragu lub zupy pomidorowej. Kuchnia włoska to także:

  • sałatka caprese złożona z mozzarelli, plastrów pomidorów, listków bazylii i haustu oliwy,
  • bruschetta, czyli podgrzane na oliwie kromki chleba z posiekanymi pomidorami z bazylią, czosnkiem i oliwą,
  • suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku),
  • pesto rosso.

W kuchni izraelskiej i arabskiej popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym z warzywami. W kuchni hiszpańskiej natomiast obowiązkowym daniem jest gazpacho, czyli chłodnik z mięsistych pomidorów. Hitem TikToka w 2020 roku była zapiekana feta z pomidorkami koktajlowymi polanymi oliwą. Tak upieczone warzywa należało rozgnieść z serem i podawać ze spaghetti.

W naszej galerii znajdziecie inspiracje do ugotowania dań z pomidorów. Wśród nich są:

  • sałatka z serkiem wiejskim z pomidorami,
  • szakszuka,
  • kiszone pomidory,
  • sałatka grecka,
  • sałatka gyros,
  • sos pomidorowy z warzywami,
  • sałatka z pomidorów i moreli Doroty Szelągowskiej i Gosi Molskiej.

Jak przedłużyć trwałość pomidorów?

Istnieje kilka zasad, aby pomidory przez długi czas cieszyły swoim smakiem i zapachem. Jedną z głównych zasad jest niewkładanie pomidorów do lodówki. Wtedy przemarzną i stracą swój aromat. Alton Brown, amerykański autor programów kulinarnych, na swoim profilu na Facebooku pisał:

„Zróbcie mi przysługę. Nigdy nie wkładajcie pomidorów do lodówki. Jeśli ich temperatura spadnie poniżej 50 stopni F (około 10°C – przyp. red.), związek smakowy o nazwie (Z) -3-heksenal po prostu odwróci się jak przełącznik chemiczny… na stałe”.

Ponadto, aby pomidory były długo świeże:

  • Nie trzymaj ich w pobliżu jabłek. Owoce wydzielają etylen i przyspieszają dojrzewanie owoców i warzyw w pobliżu nich.
  • Nie trzymaj owoców w foliowych torebkach. Najlepiej trzymać je w szerokiej misce w kuchni. Bez dostępu do bezpośrednich promieni słonecznych.
  • Po umyciu pomidory należy dokładnie wysuszyć, aby ograniczyć dostęp wilgoci i ryzyko pleśni.

Jeśli jednak macie dużo dojrzałych pomidorów, których nie możecie od razu zjeść, to wypróbujcie patent na zanurzenie pomidorów w ciepłej wodzie (około 52°C) przez pięć minut. Następnie włóżcie do lodówki. Dojrzałe pomidory tracą aż tak wiele smaku i aromatu, co mniej dorodne warzywa.

Zobacz w galerii dania z pomidorami

Pomidory to aromatyczne warzywo na lato. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami.

Sos z pomidorów, szakszuka i sałatki. Dania z pomidorów na l...

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie