Awaryjny obiad na ostatnią chwilę. Upiecz indyka w cieście francuskim, a twoi goście stracą dla niego głowę. Trudno się od niego oderwać!

Anna Daniluk
Chrupiący indyk w cieście francuskim to idealna przekąska dla niezapowiedzianych gości, łatwy obiad lub lunch do odgrzania w pracy.
Chrupiący indyk w cieście francuskim to idealna przekąska dla niezapowiedzianych gości, łatwy obiad lub lunch do odgrzania w pracy. uchar/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Indyk w cieście francuskim to dobry wybór, jeśli chcesz nakarmić rodzinę ciepłym, domowym obiadem bez spędzania godzin w kuchni. Ten przepis działa również w kryzysowych sytuacjach – masz gości za godzinę? Zrób indyka w cieście i problem z głowy.

W skrócie:

Indyk w cieście francuskim – przepis na szybki i tani obiad dla całej rodziny

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka,

  • 1 opakowanie zimnego ciasta francuskiego (ok. 275 g),

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 100 g startego sera żółtego,

  • 2 łyżki śmietany 18 procent,

  • 1 jajko do posmarowania ciasta,

  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku,

  • 1 łyżka oleju.

Jak zrobić indyka w cieście?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pokrój fileta z indyka w drobną kostkę.

  2. Posól mięso, dodaj pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj.

  3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż mięso przez 5-6 minut na średnim ogniu.

  4. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dorzuć do mięsa. Podsmaż jeszcze 3-4 minuty, aż wszystko się lekko zrumieni.

  5. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj śmietanę i starty ser. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.

  6. Rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na 4 równe prostokąty.

  7. Na środek każdego kawałka ciasta nałóż porcję farszu z indyka.

  8. Złóż ciasto na pół tworząc kopertę lub pieróg. Dokładnie zlep brzegi i dociśnij widelcem.

  9. Ułóż koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.

  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C z funkcją grzania góra-dół. Indyka w cieście piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste.

Sposób podania indyka w cieście francuskim

Upieczonego indyka w cieście podaj z prostą sałatką z pomidora na bazie letnich warzyw. Warto podawać je z ulubionym sosem np.: czosnkowym, tzatziki lub domowym ketchupem. Taki indyk w cieście francuskim świetnie znosi transport i przechowywanie. Dlatego sprawdza się też jako danie do zabrania do pracy – wystarczy podgrzać w mikrofali.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do kulinarnych podbojów. Jeśli chcesz tańszą wersję, zamiast indyka możesz użyć kurczaka. Jeśli chcesz zrobić danie jeszcze szybciej, to podziel sobie pracę na etapy. Farsz zrób dzień wcześniej i trzymaj w lodówce, żeby rano tylko zawinąć i upiec.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni