Lubisz wyraziste smaki? Zrób wieprzowinę po tajsku! Robię ją na domowe imprezy. To będzie twój nowy ulubiony obiad

Anna Daniluk
Wieprzowina po tajsku to danie, które wyróżnia się niecodziennym smakiem, a jednocześnie jest ekspresowe i proste do wykonania.
Wieprzowina po tajsku to danie, które wyróżnia się niecodziennym smakiem, a jednocześnie jest ekspresowe i proste do wykonania. myviewpoint/123RF
Masz ochotę na coś innego niż klasyczny schabowy? Wieprzowina po tajsku to propozycja dla tych, którzy lubią kuchnię z charakterem – intensywną w smaku, aromatyczną i gotową w mniej niż godzinę. Możesz łatwo dopasować stopień ostrości do swoich upodobań. To danie, które świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i jako efektowna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi.

W skrócie:

Wieprzowina po tajsku w znakomity sposób równoważy słodki, słony, ostry i kwaśny smak. Nawet wybredni smakosze doceniają różnorodność smaków, aromatów i konsystencję tego dania. Soczyste mięso wieprzowe możesz pokroić w cienkie plasterki lub skorzystaj z mielonej wieprzowiny i także zrobić ją po tajsku. Charakterystycznymi ziołami dla tej kuchni jest kolendra i tajska bazylia o intensywnym anyżkowym aromacie. Poznaj przepis na domową wieprzowinę po tajsku.

Wieprzowina po tajsku – prosty przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: dla 2-3 osób.

Czas przygotowania: około 30-45 minut (w tym czas marynowania mięsa), czas samego smażenia: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej lub schabu,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki sosu rybnego,

  • 1 łyżka brązowego cukru,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała cebula,

  • 1 papryczka chili,

  • 1 łyżka oleju sezamowego,

  • kilka listków świeżej tajskiej bazylii,

  • 2 łyżki posiekanej kolendry,

  • sok wyciśnięty z 1 limonki.

Jak zrobić wieprzowinę po tajsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku polędwicę wieprzową pokrój w cienkie plasterki. Możesz też użyć mielonego mięsa.  

  2. W misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier i przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku.

  3. Dodaj wieprzowinę i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.

  4. Marynuj minimum 20 minut, aby mięso nabrało smaku.

  5. Na szerokiej patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzej olej.

  6. Dorzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż, aż stanie się miękka i złocista.

  7. Następnie dodaj zamarynowaną wieprzowinę i smaż na średniej mocy palnika przez około 7 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.

  8. W tym momencie dorzuć posiekaną papryczkę chili. Smaż dodatkowo przez minutę. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, to z niej zrezygnuj.

  9. Wieprzowinę po tajsku przed zjedzeniem skrop sokiem wyciśniętym z limonki, aby nadać potrawie kwaśnego smaku.

  10. Następnie udekoruj świeżą bazylią tajską i drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Sposób podania wieprzowiny po tajsku

Aromatyczna wieprzowina po tajsku najlepiej smakuje serwowana z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Zachęcam cię, aby podawać ją również z chrupiącymi warzywami. Sprawdza się zamarynowana marchewka, jędrna czerwona papryka czy zielona fasolka. Z pewnością jedząc to danie, możesz zacząć planować podróże kulinarne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni