Przepis na gazpacho Michela Morana. Z okazji Dnia Ojca słynny szef kuchni wspomina swojego tatę i jego hiszpański chłodnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Michel Moran w osobistym nagraniu na Instagramie podał przyczynę umieszczenia gazpacho w menu każdej swojej restauracji. Ważny jest przepis, który przekazał mu jego ukochany tata.
Michel Moran w osobistym nagraniu na Instagramie podał przyczynę umieszczenia gazpacho w menu każdej swojej restauracji. Ważny jest przepis, który przekazał mu jego ukochany tata. Grzegorz Olkowski/archiwum PolskaPress
Udostępnij:
Michel Moran to szef kuchni w restauracji Ma Maison i znany juror w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”. Popularny kucharz od strony ojca ma pochodzenie hiszpańskie. Na swoim profilu na Instagramie podzielił się z fanami wspomnieniem związanym z popularnym daniem kuchni iberyjskiej, które przygotowywał jego ojciec. „Kocham Cię tato" - wyznał szef kuchni. Zobacz, jak zrobić gazpacho, czyli chłodnik Michela Morana, idealny na Dzień Ojca.

W skrócie

Gazpacho na Dzień Ojca. Michel Moran wspomina swojego tatę

Michel Moran urodził się w 1965 roku w Paryżu. W Polsce mieszka od 2002 roku. Największą rozpoznawalność przyniósł mu udział w roli jurora w programach z serii „MasterChef”. Widzimy na ekranie, że potrafi być surowy, pomocny, ale też zabawny, szczególnie w programach „MasterChef Junior”, gdy mali pasjonaci gotowania nie radzą sobie ze stresem. W swoich potrawach łączy wpływy francuskie i hiszpańskie. Jednym z dań, które pojawiło się w menu wszystkich restauracji Michela Morana, było gazpacho. Dlaczego?

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki gazpacho

Michel Moran w poście na Instagramie zdradził, że powodem umieszczanie gazpacho (hiszpański chłodnik najczęściej na bazie pomidorów) w menu jego restauracji, była chęć uczczenia pamięci jego ojca. Przepis na zupę 40 lat temu podarował mu jego tata - Antonio. Znany szef kuchni stwierdził, że potrawa przygotowana wg tej receptury jest smaczna, piękna i od serca. Wypowiedź zakończył wyznaniem, że kocha swojego tatę.

Obserwatorzy profilu Michela Morana zareagowali entuzjastycznie na wyznanie miłości tacie i pokazanie hiszpańskiego chłodnika wg jego przepisu. Wiele osób poprosiło o recepturę, którą chcą wypróbować z okazji Dnia Ojca.

Przepis na hiszpańskie gazpacho Michela Morana, chłodnik od serca

Michel Moran w jednym z odcinków serii „Doradca smaku” podzielił się przepisem na domowe gazpacho. Zaznaczył, że tym razem nie gotuje, bo jest upał i zrobi chłodnik. Sprawdź nagrane z przepisem na hiszpańskie gazpacho na Youtube.

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 ogórek,
  • 1,5 ząbku czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 60 ml octu winnego,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 0,5 l wywaru warzywnego,
  • 125 pieczywa tostowego,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić gazpacho?

Przygotowanie:

  1. Michel Moran zaczął od pokrojenia w kostkę chleba tostowego pozbawionego skórki. Następnie dodał do niego połowę wywaru warzywnego i połowę octu winnego. Namoczony chleb wstawił do lodówki.
  2. Restaurator zaczął kroić pomidory w kostkę, z obranego ogórka usunął miąższ i pokroił go w plasterki. Włożył je do miski i dodał pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Michel Moran pokroił połowę obu papryk. Pozostałe części zostawił do dekoracji. Szef kuchni zaznaczył, że warzywa nie muszą być równo krojone, bo i tak będą miksowane.
  4. Do miski z warzywami dolał całą oliwę i doprawił solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i tymiankiem. Gotową mieszankę warzyw odstawił do lodówki na 3 godziny.
  5. W czasie, gdy warzywa „przegryzały” się w lodówce, Michel Moran pokroił połówki papryk w równą kostkę. Po kilku godzinach warzywa puszczają sok.
  6. Michel Moran warzywa i pieczywo umieścił naprzemiennie w wysokim naczyniu i blendował z bulionem warzywnym na gładką masę. Powoli dodawał resztę składników razem z bulionem.
  7. Gotową zupę Michel Moran przecedził przez sitko, aby usunąć resztki z warzyw np.: skóry z papryki.
Michel Moran w osobistym nagraniu na Instagramie podał przyczynę umieszczenia gazpacho w menu każdej swojej restauracji. Ważny jest przepis, który przekazał mu jego ukochany tata.

Przepis na gazpacho Michela Morana. Z okazji Dnia Ojca słynn...

Marka tefal w najlepszych cenach

miejsce #2

Tefal

Tefal SM155212

159,00 zł129,00 zł-19%
miejsce #4

Tefal

Tefal Simple Cook 24 cm B5560453

59,99 zł58,00 zł
miejsce #14

Tefal

Tefal Szczypce kuchenne (2745312)

25,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie