Włoska bruschetta z bazylią na imprezę. Zobacz przepis na grzankę z pomidorami. Lekka przystawka na zimno

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bruschetta z sałatką z pomidorów to popularna włoska przystawka.
Bruschetta z sałatką z pomidorów to popularna włoska przystawka. 123rf.com/aliasemma/zdjęcie ilustracyjne
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają bruschette. Włoska przystawka składa się z dobrej jakości chleba, czosnku, oliwy i pomidorów. Sekretem udanej bruschetty jest korzystanie z mięsistych pomidorów wymieszanych z listkami świeżej bazylii oraz przypieczonym pieczywem. Zobaczcie przepis na tradycyjną grzankę bruschetta prosto z Włoch.

W skrócie

Bruschetta to rodzaj przystawki, czyli antipasti, który można zamawiać w restauracjach lub samodzielnie przygotować z łatwo dostępnych składników. We Włoszech, zanim zaczęto uprawiać pomidory podawano crostino, czyli grzanki z opiekanego chleba, oliwą i czosnkiem. Dopiero sprowadzenie pomidorów przeobraziły crostino w bruschettę. Podpowiadamy przepis na bruschettę idealną na imprezę.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię dotyczącą bruschetty

Bruschetta – przepis z pomidorami i cebulą

Liczba porcji: na 4 kromki.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa np.: bagietki lub chleba wiejskiego.
  • 1 pomidor,
  • 15 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 g soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • listki świeżej bazylii.

Jak zrobić tradycyjną bruschettę?

Przygotowanie:

  1. Patelnię należy rozgrzać z łyżką oliwy z oliwek.
  2. Na patelni trzeba ułożyć kromki chleba lub bagietki i zarumienić.
  3. Następnie trzeba pokroić pomidora w kostkę i cebulę.
  4. Sałatkę z pomidorów trzeba doprawić solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.
  5. Grzanki trzeba natrzeć czosnkiem, a pozostałości wrzucić do pomidorów.
  6. Na koniec kromki trzeba ułożyć na talerzu i na wierzchu ułożyć pomidory.
  7. Bruschetta na zimno jest gotowa do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć rodzaje bruschetty na imprezę

Domowa bruschetta z mozzarellą

Włoska grzanka często przybiera też nowe formy podania. Podstawową wersję można wzbogacić plastrami mozzarelli albo oprószyć startym parmezanem. Bruschetta z mozzarellą może być zapieczona do momentu rozpuszczenia się sera lub podana na podpieczonym z serem ogrzanym do temperatury pokojowej. Do sałatki z pomidorami można także dodać czarne oliwki lub posiekane suszone pomidory.

Bruschetta ze słoniną

Znanym we Włoszech przysmakiem jest także bruschetta al lardo, czyli grzanka z pomidorami z dodatkiem cienkiego plastra słoniny. Po opieczeniu i natarciu czosnkiem kładzie się słoninę, posiekanego pomidora i wierzch dekoruje świeżym oregano. Ponadto warto pamiętać, że bruschetta może być podana np.: z szynką parmeńską lub nawet włoską mortadelą.

Bruschetta z sałatką z pomidorów to popularna włoska przystawka.

Włoska bruschetta z bazylią na imprezę. Zobacz przepis na gr...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.