W skrócie
Jajecznica - popularne śniadanie
Jajecznica to popularne danie, które przy zachowaniu kilku podstawowych zasad pozwala cieszyć się kremową konsystencją, delikatną strukturą i puszystością. Jedli wolą ją jeść w wersji minimalistycznej, bez dodatków, inni pamiętają o dodaniu warzyw, ziół oraz świeżych przypraw. Kombinacji jest wiele. Można ją zaserwować m.in. z:
- pomidorami,
- pieczarkami,
- grzybami leśnymi,
- papryką,
- cebulą,
- boczkiem,
- kiełbasą,
- serem.
Jedna z naszych Czytelniczek przesłała nam trzy przepisy na jajecznicę z: pomidorami, ziołami i wyjątkową wersję z szampanem i orzechami włoskimi. Sprawdźcie, czy takie dania odpowiadają waszym gustom.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki do jajecznicy
Jajecznica – przepis z dodatkiem szampana i orzechów
Jajecznica z szampanem to oryginalne danie do zrobienia nie tylko dzień po imprezie. Odrobina szampana nada jajkom puszystości. W takiej formie jajecznica nabierze odświętnego charakteru.
Składniki:
- 4 jajka,
- łyżka szampana,
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
- łyżka masła,
- sól,
- natka pietruszki,
- cytryna.
Przygotowanie:
- Jajka należy ubić z szampanem i posiekanymi orzechami.
- Następnie usmażyć na maśle. Gdy się zetkną posolić.
- Przełożyć na półmisek.
- Na koniec ozdobić natką i plastrami cytryny.
Jajecznica z pomidorami - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 duży pomidor lub 2 małe,
- 1/4 cebuli,
- masło.
Przygotowanie:
- Cebulę podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę smażyć, aby odparował sok.
- Jajka rozkłócić za pomocą widelca.
- Zalać jajkami pomidory z cebulą.
- Smażyć, aż jajka się zetną. Na końcu posolić.
- Jajecznica z pomidorami jest gotowa do podania.
Jajecznica z ziołami - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 20 g masła,
- łyżeczka śmietany,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka trybuli,
- estragon,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka wymieszać ze śmietaną.
- Następnie usmażyć na maśle. Gdy będzie się ścinać, posolić.
- Na koniec dodać posiekaną zieleninę.
Życzymy smacznego. A wy jaką jajecznicę lubicie najbardziej?
Przepisy nadesłała pani Aneta z Chełma na konkurs „Dania, które lubię jeść rano”. Pochodzą z archiwum czasopisma „Dobra kuchnia”.
Marka tefal w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?