W skrócie:
Muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą – przepis na śniadanie
Kalorie: 442 | Węglowodany: 20,2 | Białko: 26,6 | Tłuszcze: 29 | Błonnik: 5,4 | Ładunek Glikemiczny: 2,2
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Muffinki:
2 jajka (100 g),
2 plastry sera feta (60 g),
3 plastry cukinii (60 g),
1/2 czerwonej papryki (115 g),
1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g),
Przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Sałatka:
1 garść rukoli (20 g),
1 pomidor (170 g),
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g).
Jak zrobić muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą?
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajka z jogurtem i przyprawami.
Zetrzyj cukinię na tarce, lekko posól i odstaw na 10 minut, następnie odciśnij nadmiar wody.
Do masy jajeczno-jogurtowej dodaj startą cukinię, drobno pokrojoną paprykę i pokruszoną fetę, wymieszaj.
Wyłóż foremki do muffinek papierem do pieczenia i wlej do nich masę.
Muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą piecz w air fryerze w 180°C przez 10-12 minut, aż masa się zetnie i zarumieni.
Podawaj z sałatką z rukoli i pokrojonego pomidora, skropionych oliwą.
Polecam też przeczytać wywiad z psychodietetyczką:
Przepis pochodzi z książki „Air fryer w insulinooporności” autorstwa Magdaleny Makarowskiej opublikowany przez Wydawnictwo Feeria.
Zobacz także inne przepisy z serwisu Strona Kuchni:
Kulinaria
