Weź jajka, cukinię, paprykę i fetę. Wyczarujesz z nich pożywne śniadanie w air fryerze. Nie tylko insulinooporni będą w siódmym niebie

Anna Daniluk
Na sycące śniadanie dietetyczka Magdalena Makarowska poleca muffiny jajeczne z warzywami.
Na sycące śniadanie dietetyczka Magdalena Makarowska poleca muffiny jajeczne z warzywami. Tomasz Makarowski/materiały prasowe Wydawnictwo Feeria
Chcesz zacząć dzień lekko, zdrowo i... naprawdę pysznie? Wystarczą jajka, warzywa i odrobina fety, by w zaledwie 30 minut wyczarować sycące muffinki śniadaniowe w air fryerze. Każdy, kto spróbuje tego prostego dania, poczuje się jak w kulinarnym siódmym niebie. Przepis poleca dietetyczka Magdalena Makarowska, autorka książek o insulinoopornoości.

W skrócie:

Muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą – przepis na śniadanie

Kalorie: 442 | Węglowodany: 20,2 | Białko: 26,6 | Tłuszcze: 29 | Błonnik: 5,4 | Ładunek Glikemiczny: 2,2

Liczba porcji: dla 1 osoby.

Czas przygotowania: około 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Muffinki:

  • 2 jajka (100 g),

  • 2 plastry sera feta (60 g),

  • 3 plastry cukinii (60 g),

  • 1/2 czerwonej papryki (115 g),

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g),

  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Sałatka:

  • 1 garść rukoli (20 g),

  • 1 pomidor (170 g),

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g).

Jak zrobić muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą?

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajka z jogurtem i przyprawami.

  2. Zetrzyj cukinię na tarce, lekko posól i odstaw na 10 minut, następnie odciśnij nadmiar wody.

  3. Do masy jajeczno-jogurtowej dodaj startą cukinię, drobno pokrojoną paprykę i pokruszoną fetę, wymieszaj.

  4. Wyłóż foremki do muffinek papierem do pieczenia i wlej do nich masę.

  5. Muffinki jajeczne z cukinią, papryką i fetą piecz w air fryerze w 180°C przez 10-12 minut, aż masa się zetnie i zarumieni.

  6. Podawaj z sałatką z rukoli i pokrojonego pomidora, skropionych oliwą.

Polecam też przeczytać wywiad z psychodietetyczką:

Przepis pochodzi z książki „Air fryer w insulinooporności” autorstwa Magdaleny Makarowskiej opublikowany przez Wydawnictwo Feeria.

Zobacz także inne przepisy z serwisu Strona Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni