Na skróty
Grillowanie - polski sport narodowy. Co na grilla?
Polacy uwielbiają grillować. Sezon zaczyna się od majówki i trwa aż do jesieni. Na grillu królują oczywiście potrawy mięsne:
Ale coraz więcej osób stawia na zdrowe grillowanie (zobacz najlepsze patenty) z dodatkiem dużej ilości warzyw, a nawet owoców. Coraz większą popularnością cieszą się też diety roślinne - wegańska i wegetariańska. I tutaj na grillu możemy mieć bardzo duże pole do popisu.
Tym razem mamy dla was błyskawiczne i bardzo proste przepisy na warzywne szaszłyki. Lekkostrawne, zdrowe i bardzo smaczne. Chętnie zjedzą je zarówno dorośli, jak i dzieci. Zobacz, jak zrobić warzywne szaszłyki krok po kroku.
Zobacz zdjęcia warzywnych szaszłyków z grilla. Kliknij w przycisk
Szybki szaszłyk z cukinią i pomidorami - przepis
(na 4 osoby)
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 pomidory,
- 4 czerwone cebule,
- sos chilli słodko-kwaśny,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy.
Jak zrobić warzywne szaszłyki z cukinią?
Przygotowanie:
- Umyte cukinie i pomidory kroimy w cząstki.
- Cebulę po obraniu kroimy wzdłuż na pół.
- Warzywa nabijamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków, oprószamy odrobiną soli i pieprzu i skrapiamy lekko oliwą. Odstawiamy na 10 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez około 10-15 minut.
- Szaszłyki możemy upiec również na grillu.
- Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Szaszłyki z pieczarkami - przepis
(na 4 osoby)
Składniki:
- 2 świeże czerwone papryki,
- 1 mniejsza cukinia,
- 12 średnich pieczarek,
- 4 małe białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka siekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić szaszłyki z pieczarkami?
Przygotowanie:
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości pieczarek.
- Obraną cebulę oraz cukinię kroimy w półcentymetrowe plastry.
- Z pieczarek usuwamy nóżki.
- Tak przygotowane warzywa umieszczamy w naczyniu i mieszamy z przyprawami i 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Odstawiamy na godzinę.
- Następnie nabijamy naprzemiennie warzywa na patyczki do szaszłyków.
- Pieczemy na grillu lub w piekarniku.
Szaszłyki z pomidorkami cherry i rzepą - przepis
(na 4 osoby)
Składniki:
- 1/2 kg pomidorków cherry,
- 1 dorodna cukinia,
- 1 rzepa biała,
- łyżeczka kolorowego pieprzu,
- 2 łyżki oliwy chilli.
Jak zrobić szaszłyki z pomidorkami i rzepą?
Przygotowanie:
- Obraną rzepę kroimy w plastry szerokości 5 mm.
- Cukinię kroimy pod kątem w cienkie plastry.
- Warzywa oraz umyte pomidorki cherry umieszczamy w naczyniu i mieszamy z przyprawami i oliwą.
- Odstawiamy na godzinę.
- Pomidorki cherry owijamy plastrami cukinii i nabijamy naprzemiennie z rzepą.
- Grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
źródło: AKPA
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?