Jak zagęścić sos? 10 niezawodnych sposobów na zbyt rzadki sos. Sprawdź, czy je znasz

Patrycja Zawalska
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zagęścić sos i czym to zrobić, to dobrze trafiłeś. W poniższym artykule znajdziesz niezbędne informacje.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zagęścić sos i czym to zrobić, to dobrze trafiłeś. W poniższym artykule znajdziesz niezbędne informacje. Roxiller / gettyimages.com
Sosy królują w polskiej kuchni i chętnie wykorzystywane są do przyrządzanych posiłków. Dobry sos musi być przede wszystkim gęsty, a nie lejący czy rzadki. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak zagęścić sos, spieszymy z odpowiedzią. W tym artykule znajdziesz niezawodne sposoby, dzięki którym twój sos stanie się aksamitny, gładki i przede wszystkim pyszny.

Spis treści

Konsystencja sosu

Sosy potrafią uratować nawet nieudane danie. To dodatek, który zmieni niemal każdą potrawę. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka powinna być idealna konsystencja sosu. Istotne jest jednak, by nie posiadał grudek. Idealny sos to aksamitny sos.

Wiele równiez zależy od rodzaju dania, które przygotowujemy, ale również o tego, z jakich składników jest przygotowywany sos. Ważny jest przede wszystkim odpowiedni smak dania, który powinien podkreślać jego zalety.

Zobacz także: Sos pieczarkowy biały według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ten przepis polecała królowa tanich obiadów

Jak i czym zagęścić sos? Sprawdzone sposoby

Istnieje kilka sprawdzonych i skutecznych sposobów na zagęszczenie sosu. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mamy pod ręką lub który z trików szczególnie przypadnie nam do gustu. Sprawdź, czym i jak zagęścić zbyt rzadki sos.

  1. Odparowywanie – redukowanie
    To jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie sosów. Doskonale sprawdzi się także, dla tych osób, które nie chcą do potrawy dodawać kolejnych, dodatkowych kalorii. Płyn, który powstał podczas smażenia lub pieczenia mięsa przelej do rondla i gotuj do momentu, gdy sos stanie się gęsty, a nadmiar wody odparuje.
  2. Zagęszczanie sosu mąką
    Nie mniej popularnym trikiem jest zagęszczanie sosu mąką. Do miseczki wsyp łyżkę mąki i zalej odrobiną sosu. Dokładnie wymieszaj, aby w zawiesinie nie było grudek i małym strumieniem wlewaj do sosu ciągle mieszając.
  3. Masło
    Jeśli chcesz, aby twój sos miał maślany posmak, dodaj do niego masło, które zagęści sos. Przed dodaniem masła zastanów się, czy ten dodatek będzie pasował do smaku.
  4. Mascarpone lub serek topiony
    Czym jeszcze można zagęścić sos? Serkiem topionym lub mascarpone. Dzięki użyciu tych składników twój sos stanie się gęsty, aksamitny, ale także wzbogacony o doskonały smak. Pamiętaj jednak, aby serek topiony przed dodaniem pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie rozpuścić w odrobinie gorącego sosu. Podobnie czynimy z mascarpone.
  5. Zasmażka
    Uwielbiana metoda naszych mam lub babć. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj łyżkę mąki pszennej. Mieszaj energicznie, aż zasmażka zrobi się rumiana. Podlej ją odrobiną sosu, pomieszaj i wlej do naszego sosu. Całość zagotuj.
  6. Śmietana
    Sos zagęścić można również śmietaną. Wówczas stanie się on aksamitny oraz delikatniejszy w smaku. Taki sos świetnie komponuje się z makaronami. W przypadku śmietany wystarczy, że dodasz ją do sosu i podgrzejesz do jego temperatury. Wówczas śmietana się nie zetnie.
  7. Miksowanie składników
    To doskonały pomysł na zagęszczenie warzywnych sosów. Wystarczy, że zmiksujemy warzywa na gęstą i gładką masę. Smak potrawy zostanie nienaruszony.
  8. Mąka ziemniaczana
    W tej technice należy szczególnie uważać, ponieważ jeśli dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, może powstać nam kisiel. Przyjmuje się, że na około 500 ml sosu wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej, która wcześniej powinna być rozprowadzona w odrobinie zimnej wody.
  9. Żółtko jaja
    Sposób na zagęszczenie sosu żółtkiem jaja może dla niektórych wydać się dość skomplikowany. Żółtko jaja najlepiej ubić na parze na puszystą masę, a następnie dodać ją do gorącego sosu i zamieszać.
  10. Woda z ugotowanego makaronu
    Ostatnim sposobem na zagęszczenie sosu jest woda z ugotowanego makaronu. Taki sos do makaronu zostanie zagęszczony dzięki glutenowi.

Mamy nadzieję, że powyższe sposoby okażą się przydatne i teraz już będziesz wiedzieć czym i jak zagęścić sos. Pamiętaj, że niektóre wspomniane wyżej dodatki zwiększą kaloryczność dania.

Zobacz także: Sos chiński do ryżu i makaronu. Przepis na szybki obiad dla dużej rodziny. Świetny na imprezę ze znajomymi

Najpopularniejsze sosy

Gęsty sos podawany jest między innymi z mięsem, makaronem, ryżem czy różnego rodzaju plackami, np. ziemniaczanymi czy kukurydzianymi.

Najpopularniejsze sosy to:

  • sos grzybowy
  • sos pomidorowy
  • sos pieczeniowy
  • sos słodko-kwaśny
  • sos tatarski
  • sos holenderski
  • sos boloński
  • sos serowy
  • sos koperkowy
  • sos pieczarkowy
  • sos czosnkowy

Zobacz także inne tematy na Stronie Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni