Spis treści
Konsystencja sosu
Sosy potrafią uratować nawet nieudane danie. To dodatek, który zmieni niemal każdą potrawę. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka powinna być idealna konsystencja sosu. Istotne jest jednak, by nie posiadał grudek. Idealny sos to aksamitny sos.
Wiele równiez zależy od rodzaju dania, które przygotowujemy, ale również o tego, z jakich składników jest przygotowywany sos. Ważny jest przede wszystkim odpowiedni smak dania, który powinien podkreślać jego zalety.
Zobacz także: Sos pieczarkowy biały według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ten przepis polecała królowa tanich obiadów
Jak i czym zagęścić sos? Sprawdzone sposoby
Istnieje kilka sprawdzonych i skutecznych sposobów na zagęszczenie sosu. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mamy pod ręką lub który z trików szczególnie przypadnie nam do gustu. Sprawdź, czym i jak zagęścić zbyt rzadki sos.
- Odparowywanie – redukowanie
To jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie sosów. Doskonale sprawdzi się także, dla tych osób, które nie chcą do potrawy dodawać kolejnych, dodatkowych kalorii. Płyn, który powstał podczas smażenia lub pieczenia mięsa przelej do rondla i gotuj do momentu, gdy sos stanie się gęsty, a nadmiar wody odparuje. - Zagęszczanie sosu mąką
Nie mniej popularnym trikiem jest zagęszczanie sosu mąką. Do miseczki wsyp łyżkę mąki i zalej odrobiną sosu. Dokładnie wymieszaj, aby w zawiesinie nie było grudek i małym strumieniem wlewaj do sosu ciągle mieszając. - Masło
Jeśli chcesz, aby twój sos miał maślany posmak, dodaj do niego masło, które zagęści sos. Przed dodaniem masła zastanów się, czy ten dodatek będzie pasował do smaku. - Mascarpone lub serek topiony
Czym jeszcze można zagęścić sos? Serkiem topionym lub mascarpone. Dzięki użyciu tych składników twój sos stanie się gęsty, aksamitny, ale także wzbogacony o doskonały smak. Pamiętaj jednak, aby serek topiony przed dodaniem pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie rozpuścić w odrobinie gorącego sosu. Podobnie czynimy z mascarpone. - Zasmażka
Uwielbiana metoda naszych mam lub babć. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj łyżkę mąki pszennej. Mieszaj energicznie, aż zasmażka zrobi się rumiana. Podlej ją odrobiną sosu, pomieszaj i wlej do naszego sosu. Całość zagotuj. - Śmietana
Sos zagęścić można również śmietaną. Wówczas stanie się on aksamitny oraz delikatniejszy w smaku. Taki sos świetnie komponuje się z makaronami. W przypadku śmietany wystarczy, że dodasz ją do sosu i podgrzejesz do jego temperatury. Wówczas śmietana się nie zetnie. - Miksowanie składników
To doskonały pomysł na zagęszczenie warzywnych sosów. Wystarczy, że zmiksujemy warzywa na gęstą i gładką masę. Smak potrawy zostanie nienaruszony. - Mąka ziemniaczana
W tej technice należy szczególnie uważać, ponieważ jeśli dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, może powstać nam kisiel. Przyjmuje się, że na około 500 ml sosu wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej, która wcześniej powinna być rozprowadzona w odrobinie zimnej wody. - Żółtko jaja
Sposób na zagęszczenie sosu żółtkiem jaja może dla niektórych wydać się dość skomplikowany. Żółtko jaja najlepiej ubić na parze na puszystą masę, a następnie dodać ją do gorącego sosu i zamieszać. - Woda z ugotowanego makaronu
Ostatnim sposobem na zagęszczenie sosu jest woda z ugotowanego makaronu. Taki sos do makaronu zostanie zagęszczony dzięki glutenowi.
Mamy nadzieję, że powyższe sposoby okażą się przydatne i teraz już będziesz wiedzieć czym i jak zagęścić sos. Pamiętaj, że niektóre wspomniane wyżej dodatki zwiększą kaloryczność dania.
Zobacz także: Sos chiński do ryżu i makaronu. Przepis na szybki obiad dla dużej rodziny. Świetny na imprezę ze znajomymi
Najpopularniejsze sosy
Gęsty sos podawany jest między innymi z mięsem, makaronem, ryżem czy różnego rodzaju plackami, np. ziemniaczanymi czy kukurydzianymi.
Najpopularniejsze sosy to:
- sos grzybowy
- sos pomidorowy
- sos pieczeniowy
- sos słodko-kwaśny
- sos tatarski
- sos holenderski
- sos boloński
- sos serowy
- sos koperkowy
- sos pieczarkowy
- sos czosnkowy
Zobacz także inne tematy na Stronie Kuchni: