W skrócie
Nie przeżyłabym jesieni i zimy bez zupy. Gdy temperatura spada na łeb na szyję temperatura dań na moim talerzu rośnie proporcjonalnie. Uwielbiam dania, które powstają w jednym garnku: gulasze, chili czy curry i zupy. Wystarczy puścić wodze fantazji by wyczarować coś pysznego. Zupa z tortellini jest i pyszna i sycąca.
Bazą do zupy z tortellini jest zupa pomidorowa, ale wzbogacona o cebulę, oregano i płatki chili, które dodają jej pazura. W aromatycznym kremie pomidorowy pływają delikatne i rozpływające się w ustach pierożki. Do tego pełne zdrowia listki młodego szpinaku i cudownie ciągnące się kawałki mozzarelli. Idealne comfort food.
Zupa z tortellini - przepis na obiad
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie 10 minut.
Czas gotowania 30 minut.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1 cebula średnia,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g liści młodego szpinaku,
- 2 puszki pomidorów,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 250 g świeżego tortellini z ricottą lub z szynką,
- 100 ml śmietanki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/4 łyżeczki płatków chili.
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli,
- świeża bazylia.