W skrócie
Nie przeżyłabym jesieni i zimy bez zupy. Gdy temperatura spada na łeb na szyję temperatura dań na moim talerzu rośnie proporcjonalnie. Uwielbiam dania, które powstają w jednym garnku: gulasze, chili czy curry i zupy. Wystarczy puścić wodze fantazji by wyczarować coś pysznego. Zupa z tortellini jest i pyszna i sycąca.
Bazą do zupy z tortellini jest zupa pomidorowa, ale wzbogacona o cebulę, oregano i płatki chili, które dodają jej pazura. W aromatycznym kremie pomidorowy pływają delikatne i rozpływające się w ustach pierożki. Do tego pełne zdrowia listki młodego szpinaku i cudownie ciągnące się kawałki mozzarelli. Idealne comfort food.
Zupa z tortellini - przepis na obiad
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie 10 minut.
Czas gotowania 30 minut.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1 cebula średnia,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g liści młodego szpinaku,
- 2 puszki pomidorów,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 250 g świeżego tortellini z ricottą lub z szynką,
- 100 ml śmietanki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/4 łyżeczki płatków chili.
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli,
- świeża bazylia.
Jak zrobić zupę z tortellini?
Przygotowanie:
- Mozzarellę pokrój w kostkę i odłóż. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobniutko posiekaj.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając jeszcze minutę.
- Wlej bulion, pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj oregano, płatki chili i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i gdy tylko zwiędną dodaj tortellini. Zagotuj zupę i gotuj tyle, ile wynosi czas podany na opakowaniu pierożków.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj do zupy mozzarellę. Wymieszaj.
- Podawaj posypane listkami bazylii.
- Niby tylko zupa, ale ma to coś. Nie jednego mojego gościa już zaskoczyła a domownicy regularnie proszą o powtórkę. A ja chętnie te powtórki serwuję, bo to zupa i drugie danie w jednym.
Tortellini do zupy
I rzecz najważniejsza- tortellini. Jakie wybrać? Wybór w sklepach jest spory i ciągle rośnie ale odpowiedź jest prosta: takie, które lubisz najbardziej. Osoby, które nie jedzą miesa mogą wybierać wśród pierożki z ricottą i szpinakiem, z serami czy borowikami, moi domowi mięsożercy najbardziej lubią tortellini z szynką. Tortellini to chyba najszybsza droga na skróty do pysznego obiadu. Przygotowuję z nich nie tylko zupę, ale także błyskawiczną zapiekankę z tortellini.
Dodatki do zupy
Wariacji może być znacznie więcej niż tylko rodzaj dodanych pierożków. Szpinak w zupie możesz zastąpić jarmużem, a mozzarellę cheddarem albo parmezanem. Czasami dodaję do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę albo seler naciowy. Warto poeksperymentować, bo zupy to samo zdrowie.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?