W skrócie:
Ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji – przepis na smakowite przetwory
Liczba porcji: ok. 3-4 słoiki po 500 ml.
Czas przygotowania: 30-40 minut (łącznie z pasteryzacją).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych,
2-3 łodygi zielonego selera (pokrojone na kawałki po 3–4 cm),
1-1,5 łyżeczki ziaren gorczycy (ok. 5–7 g),
1 średnia cebula (ok. 100 g).
Zalewa:
750 ml wody,
125 ml octu 10 procent,
250 g cukru,
7 g soli (ok. 1/2 łyżki stołowej),
2 łyżeczki przyprawy curry (ok. 4–5 g).
Jak zrobić ogórki konserwowe siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku ogórki dokładnie umyj, opcjonalnie obierz. Większe ogórki przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części.
Na dno wyparzonych słoików (najlepiej 500 ml) włóż po kawałku łodygi selera, kilku ziarnach gorczycy, 1-2 plasterki cebuli.
Napełnij słoiki ogórkami ciasno, ale nie zgniataj ich.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i curry, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
Gorącą zalewą oblej ogórki w słoikach.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania wody.
Gotowe ogórki konserwowe z curry przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsze są po kilku tygodniach macerowania, gdy przejdą smakiem.
Przepis na ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji zainspirowany jest recepturą z książki „153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
