Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad
Idealne ciasto drożdżowe jest delikatne, puszyste, elastyczne i wilgotne. Taki efekt nie jest jednak prosty do uzyskania. Warto znać sprawdzone metody i triki...
5 szybkich śniadań, które zrobisz wieczorem
Jeżeli rano wolicie dłużej pospać, a jednocześnie chcecie zjeść pyszne śniadanie, to mamy dla was 5 propozycji. Oto przepisy na śniadania, które zaplanujesz i...
Czym zastąpić jajko w wypiekach? Najlepsze alternatywy dla jajek
Jajka to podstawowy składnik wielu ciast, deserów i potraw mięsnych. Nie możesz ich jeść? Masz nietolerancję pokarmową albo jesteś weganinem? Podpowiadamy, czym...
Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone pomysły na większą ilość błonnika w menu
Płatki owsiane to dla wielu osób podstawowy składnik spożywany na śniadanie. Można z nimi zrobić nie tylko owsianki. Jednak na tym nie kończy się zastosowanie...
Jak przygotować domowy twaróg do sernika? Przepis na ser na zdrowe śniadanie
Chcecie zrobić domowy twaróg, idealny na sernik lub na śniadanie? Mamy dla was idealny przepis, który zawsze się udaje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić...
Dzika róża. Jak wykorzystać jej owoce? Zobacz przepis na pyszny sok
Dzika róża szczególnie zyskuje na popularności w czasie długich, zimowych wieczorów. Właśnie wtedy herbata z dzikiej róży rozgrzewa i wzmacnia odporność....
Tajniki omletu. Patenty i przepisy na puszyste omlety. Na słodko i słono
Domowy omlet to szybkie i proste danie najczęściej podawane na śniadanie lub obiad. Podstawowymi składnikami francuskiego dania są jajka, masło, sól i pieprz. W...
Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenek
Światowe Banki Żywności alarmują, że największymi marnotrawcami żywności są gospodarstwa domowe. W raporcie z 2020 roku podano, że prawie 54 procent zapytanych...
Można jednocześnie oszczędzić i znaleźć ciekawy pomysł na obiad. Jak? Sprawdź!
Znowu nie ma pomysłu na obiad, a z lodówki co rusz wyrzucane są kolejne produkty po terminie ważności? Owoce i warzywa zdążą się zepsuć, zanim znajdzie się...
Pomysł na obiad z kurczakiem. Sprawdzone przepisy na domowy posiłek
Obiad z kurczakiem nie musi być czasochłonny ani wymagać użycia skomplikowanych składników. Soczyste mięso kurczaka można uzyskać przez marynowanie w maślance,...
Nie tylko owsianka na śniadanie. Najlepsze przepisy z płatków owsianych
Owsianka to zdrowy przysmak na rozpoczęcie dnia. Najczęściej owsianka podawana jest na słodko z sezonowymi lub mrożonymi owocami. Jednak warto eksperymentować...
Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto zamienniki proszku do pieczenia
Proszek do pieczenia to najczęściej jeden z podstawowych składników ciast czy deserów. Niespodziewana ochota na słodki wypiek może przyjść nagle. Co w momencie,...
Jak zrobić przekąski na sylwestra? Dania na ciepło i na zimno
Świętując wieczór obfitujący w ekscytujące wydarzenia z 31 grudnia na 1 stycznia, warto przyrządzić odpowiednie smakołyki. W szczególności, gdy planujemy zabawę...
Jak mrozić pierogi? Pamiętaj o tych zasadach, a nie będą pękać, ani się kleić
Lubisz pierogi? Kto ich nie lubi! Dlatego, aby nie marnować jedzenia, warto je zamrozić. Podpowiadamy najlepszy sposób, by zachowały swój smak, nie kleiły się i...
Najlepsze zioła na przejedzenie. Te napary złagodzą bóle brzucha
Czujesz się przejedzony po rodzinnym obiedzie? Niestety, często trudno jest nam oprzeć się pokusie kosztowania kolejnej porcji pysznego bigosu czy kotleta...
Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną polewę z kakao jak z PRL-u
Polewa czekoladowa to pozornie łatwa do zrobienia dekoracja ciasta. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w maśle lub śmietance kremówce i rozlać równomiernie...
Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia
W okresie świąt Bożego Narodzenia dania rybne cieszą się szczególną popularnością. W kuchni polskiej na Boże Narodzenie najczęściej sięga się po karpia, śledzia...
Herbata – rodzaje i właściwości. Jaka herbata jest najzdrowsza?
Herbata to smaczny i popularny napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennych posiłków. Spożywana regularnie wykazuje liczne właściwości...
Najsmaczniejsze zamienniki masła. Przepisy na zastąpienie tłuszczu w kanapce
Ceny masła w sklepach z dnia na dzień pobijają kolejne rekordy. Jednak można zaoszczędzić na maśle, sięgając po pyszne i zdrowe zamienniki. Podpowiadamy, czym...
Na co zwrócić uwagę przy zakupie mikrofalówki?
Choć mikrofalówka nie jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, warto ją mieć przynajmniej z kilku powodów. Współczesne modele nie tylko świetnie radzą...
Jak obierać dynię? Sprawdź, jak pozbyć twardej skórki domowym sposobem
Przepyszna zupa krem z dyni, muffinki dyniowe i placki z dyni to jesienne hity w kuchni. Dynia to pyszne sezonowe warzywo, które chętnie wykorzystujemy do...
Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę
Najczęściej wybieranym składnikiem na panierkę jest bułka tarta. Warto zrobić ją własnoręcznie, aby pieczywo się nie zmarnowało. Jednak osoby na diecie...