Można jednocześnie oszczędzić i znaleźć ciekawy pomysł na obiad. Pomoże w tym nowoczesna technologia

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Co roku wyrzucane są tony jedzenia.
Co roku wyrzucane są tony jedzenia. pixabay.com
Znowu nie ma pomysłu na obiad, a z lodówki co rusz wyrzucane są kolejne produkty po terminie ważności? Owoce i warzywa zdążą się zepsuć, zanim znajdzie się pomysł na ich wykorzystanie? Powyższe problemy są tak powszechne, jak i łatwe do uniknięcia. Z pomocą w rozsądnym gospodarowaniu żywnością przychodzi nowoczesna technologia. Dzięki różnym aplikacjom i stronom internetowym można oszczędzić pieniądze i naszą planetę. Jedne pomagają efektywnie wykorzystać zapasy, a inne uratować dobre produkty od wyrzucenia.

Spis treści

Mnóstwo przepisów na obiad i nie tylko w jednym miejscu

Wystarczy zaznaczyć produkty, którymi dysponujemy i gotowe! Strona oraz aplikacja o tej samej nazwie SuperCook sama podsuwa pomysły na posiłki wraz z przepisami. Od tradycyjnych, po nowoczesne przepisy na obiad i desery. Można je wybierać według ocen innych użytkowników, czasu przygotowania, głównego składnika, którego chcielibyśmy użyć i innych. To działanie w duchu zero waste.

Ile razy zdarzyło Ci się szukać idealnego przepisu – tylko po to, aby dowiedzieć się, że brakuje Ci jednego lub więcej składników? Ile razy zdarzyło Ci się otworzyć lodówkę i pomyśleć sobie – co mogę z tego zrobić? Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić jakiś składnik, bo brakowało Ci pomysłu jak go użyć przed upływem terminu ważności? - pyta retorycznie sklep Google Play, reklamujący aplikację SuperCook.

Na stronie można wybrać produkty, które mamy w swojej kuchni spośród kategorii:

  • niezbędniki w spiżarni,
  • warzywa,
  • owoce,
  • polewy i syropy,
  • bakalie i ziarna,
  • sery,
  • nabiał i jajka,
  • zamienniki mięsa i nabiału,
  • wędliny i kiełbasy,
  • mięso,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • przyprawy,
  • cukier i słodziki
  • marynaty i mieszkanki przypraw,
  • produkty do pieczenia,
  • świeże zioła,
  • mąka i skrobia,
  • płatki i kasza,
  • strączki,
  • makaron,
  • tłuszcze,
  • konserwy,
  • sosy, dipy i ocet,
  • dżemy, konfitury, powidła,
  • czekolada i słodycze,
  • alkohol,
  • soki i napoje,
  • kawa i herbata,
  • pieczywo,
  • garmażerka.

Po wybraniu odpowiednich produktów, strona internetowa podsuwa pomysły. Jednocześnie informuje, czy użytkownik ma wszystkie potrzebne składniki, czy może jakiegoś mu jeszcze brakuje. Gdy wybierze się przepis, można zobaczyć jego skróconą wersję lub przejść do pełnego opisu na stronie źródłowej, na przykład któregoś z blogów kulinarnych.

Aplikacja ratująca żywność. Too Good To Go coraz popularniejsze

Chcemy, aby jedzenie było jedzone, a nie marnowane. Codziennie w kawiarniach, restauracjach, hotelach, sklepach i zakładach produkcyjnych pyszne i świeże jedzenie się marnuje, bo nie udało się go sprzedać na czas. Too Good To Go pozwala klientom kupować i odbierać paczki, w świetnej cenie, bezpośrednio z lokali – podaje się na stronie internetowej aplikacji.

Z Too Good To Go korzysta już 2 mln 400 tysięcy użytkowników i ponad 4700 partnerów. Aplikacja łączy użytkowników z miejscami, gdzie zostają nadwyżki żywności, np. restauracjami, cukierniami czy sklepami spożywczymi. Pod koniec dnia przygotowywana jest paczka ze wciąż świeżą, lecz niesprzedaną żywnością. Nabywca nie zna jej dokładnej zawartości.

Marnowane są tony żywności

Te liczby są zatrważające! Podczas gdy jednych nie stać na chleb, na świecie marnują się tony jedzenia. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że globalnie rocznie jest to około jednej trzeciej produkowanej żywności. Straty wynoszą około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia. Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w skali Polski marnujemy około 5 mln ton żywności, a ponad połowa wynika z działalności samych konsumentów.

Aby uzmysłowić sobie skalę problemu, warto wiedzieć, że w każdej sekundzie w Polsce do kosza trafia ilość żywności równoważna 184 bochenkom chleba – podkreślił podczas jednej z konferencji prasowych wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Najczęściej wyrzucaną żywnością w Polsce jest pieczywo, a za nim znajdują się kolejno świeże owoce, warzywa, wędliny i napoje mleczne. – To tym bardziej zaskakuje, że cały czas mówimy o naszym wielkim szacunku dla chleba – komentuje szef resortu rolnictwa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni