Jak przygotować domowy twaróg do sernika? Przepis na ser na zdrowe śniadanie. W łatwy sposób uzyskasz klasyczny smak

Katarzyna Puczyńska
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chcecie zrobić domowy twaróg, idealny na sernik lub na śniadanie? Mamy dla was idealny przepis, który zawsze się udaje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić tradycyjny twaróg - domowy i pyszny. Możesz wykorzystać go do słodkich i wytrawnych wypieków lub doprawić według uznania i zjeść, na przykład na kanapce. Zobacz, jakie to proste. Sprawdź nasz przepis na twaróg, który przygotujesz własnoręcznie w zaciszu kuchni.

W skrócie

Jak zrobić domowy twaróg na sernik?

Zastanawiasz się, jak zrobić twaróg na sernik na zimno lub do kanapek? Jest on nie tylko zdrowy, ale też pyszny.

Może cię zainteresować:

Domowy twaróg powstaje z tłustego, świeżego mleka. Najlepiej użyć mleka sprzedawanego w butelkach, niepasteryzowanego, o zawartości tłuszczu 3,2%. Popularne Mleko UHT z kartonu nie zsiądzie się tak dobrze, ponieważ jest wyjałowione i jego bakterie mlekowe działają słabo.

By ser wytrącił się szybciej, proponujemy do mleka dodać kwaśnej śmietany. Taką mieszankę należy zagotować i poczekać, aż powstaną grudki twarożku.

Mamy dla Ciebie przepis na domowy twaróg. Oprócz śmietany i mleka należy dodać w tym wypadku także jajka.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić twaróg na sernik

Przepis na domowy twaróg na sernik

Liczba porcji: ok. 800 g sera,
Czas przygotowania: ok. 1 godzina,
Stopień trudności: łatwy.

Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 l świeżego, tłustego mleka np. 3,2%,
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 jajek.

Jak zrobić twaróg?

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami.
  3. Wlej masę śmietanowo jajeczną do gotującego się mleka, zamieszaj i zmniejsz ogień. Masa ma gotować się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. ser zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką.
  6. Przekładaj kawałki sera na gazę za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Zawiń gazę i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  8. Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Smacznego!

Własnoręcznie zrobiony twaróg będzie podstawą sernika baskijskiego. Można także zrobić tradycyjny gzik do ugotowanych ziemniaków w mundurkach. A na wiosnę zaserwować pyszny twarożek z rzodkiewką na kromce chrupiącego chleba.

Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak przygotować domowy twaróg do sernika? Przepis na ser na ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni