Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było idealnie lekkie i puszyste? Zobacz 9 sprawdzonych porad kulinarnych. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było idealnie lekkie i puszyste? Zobacz 9 sprawdzonych porad kulinarnych. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Idealne ciasto drożdżowe jest delikatne, puszyste, elastyczne i wilgotne. Taki efekt nie jest jednak prosty do uzyskania. Warto znać sprawdzone metody i triki kulinarne. Mam dla ciebie 9 porad, dzięki którym przygotujesz pyszny wypiek, bez większych trudności. Zobacz sekrety udanego ciasta drożdżowego.

W skrócie

Ciasto drożdżowe to dla wielu osób ulubiony przysmak. Puszysty, wilgotny i pachnący masłem wypiek przysparza jednak często nie lada problemów. Ciasto, zamiast być delikatne i lekkie, wychodzi twarde, suche i niewyrośnięte. Mam dla ciebie kilka wskazówek i podpowiedzi, jak temu zaradzić.

Porady na idealne ciasto drożdżowe

By przygotować idealne ciasto drożdżowe, warto znać kilka prostych zasad, dzięki którym za każdym razem nasz wypiek będzie idealnie puszysty, wyrośnięty i wilgotny.

Podstawowe sekrety udanego ciasta drożdżowego:

  1. Składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko nie może być ani za zimne ani za gorące, najlepiej je lekko podgrzać.
  3. Bardzo ważne jest przygotowanie przynajmniej podstawowego zaczynu z drożdży i cukru.
  4. Drożdże nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą, ponieważ zakłóca ona ich wzrost.
  5. Ciasto należy dobrze wyrobić, zagniatać je kilka minut rękami lub mikserem kuchennym.
  6. Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, ma podwoić swoją wielkość.
  7. Drożdżowe ciasto powinno rosnąć pod przykryciem.
  8. Po uformowaniu ciasta znów należy dać mu czas podrosnąć, ok. 10 minut.
  9. Ciasto drożdżowe piecze się bez termoobiegu, zwykle w 180 stopniach Celsjusza.

Czym przykryć ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe po wyrobieniu powinno dobrze wyrosnąć, najlepiej pod przykryciem. Są na to dwa sprawdzone i niezawodne sposoby.

Najprościej jest włożyć je do oprószonej mąką miski i przykryć kuchenną ściereczką. Pamiętaj jednak, by nie była ona uprana w mocno pachnącym płynie, bo jest ryzyko, że zapach przejdzie do naszego ciasta.

Innym sposobem, często stosowanym przez cukierników, jest włożenie ciasta drożdżowego do szklanej miski i przykrycie jej szczelnie folią spożywczą. Dzięki temu ciasto będzie dobrze rosło, zachowując przy tym swoją wilgotność.

Z czym można upiec ciasto drożdżowe?

Pyszne, pachnące ciasto drożdżowe to prawdziwy rarytas. Jest to także wypiek bardzo uniwersalny, który można przygotować zarówno ze słodkimi dodatkami, jaki i słonymi.

Ciasto drożdżowe można upiec z owocami. Świetnie nadają się do tego jabłka. Domowe drożdżówki z jabłkami i kruszonką to przysmak, który z pewnością osłodzi każdy dzień. Pysznie smakuje także ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Inne owoce, które można wykorzystać do takich wypieków to m.in.:

  • truskawki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • morele.

Popularnym dodatkiem do ciasta drożdżowego są także bakalie np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny.

Czytaj także:

Ciasto drożdżowe na słono

Jeśli masz ochotę na ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej, to możesz przygotować pyszne pizzerinki lub ślimaczki pizzowe. Wystarczy dosmakować ciasto serem, salami, szynką czy podsmażonymi pieczarkami z cebulką.

Z ciasta drożdżowego można zrobić także słone paluchy, które świetnie nadają się na przekąskę. Możesz doprawić je czosnkiem, majerankiem, kminkiem czy po prostu posypać gruboziarnistą solą.

Polecane przepisy na wypieki drożdżowe

Szukasz sprawdzonych pomysłów na wypieki drożdżowe? Skorzystaj z naszych niezawodnych przepisów. Możesz przygotować sobie np.:

Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było idealnie lekkie i puszyste? Zobacz 9 sprawdzonych porad kulinarnych. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na i...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni