4 zamienniki proszku do pieczenia. Dowiedz się, czym go zastąpić w swoich wypiekach

Patrycja Zawalska
Patrycja Zawalska
Sprawdź, czym zastąpić proszek do pieczenia.
Sprawdź, czym zastąpić proszek do pieczenia. BongkarnThanyakij / gettyimages.com
Proszek do pieczenia to najczęściej jeden z podstawowych składników ciast czy deserów. Niespodziewana ochota na słodki wypiek może przyjść nagle. Co w momencie, kiedy okaże się, że w naszej kuchni zabrakło proszku do pieczenia? To nie powód do rezygnacji z pyszności. Ten produkt posiada bowiem swoje zamienniki. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Spis treści

Proszek do pieczenia – skład

Czym właściwie jest proszek do pieczenia? Produkt ten służy do spulchniania wypieków. Wszystko to odbywa się za sprawą jego składu. Znajdziemy tutaj między innymi:

  • wodorowęglan sodu (inaczej sodę oczyszczoną),
  • regulatory kwasowości,
  • mąkę ziemniaczaną (która przeciwdziała zbrylaniu się proszku).

Produkt ten sprawia, że przygotowywane przez nas ciasta czy desery są puszyste i miękkie.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Nierzadko zdarza się jednak, że do wypieku braknie nam tego produktu. Nic jednak straconego! Proszek do pieczenia ma swoje zamienniki. Poznajcie je.

  1. Soda oczyszczona
    Soda oczyszczona to jeden z najpopularniejszych zamienników proszku do pieczenia, a także jego główny składnik. Oprócz właściwości spulchniających ma szereg innych funkcji w kuchni. Zobacz tutaj: zastosowania sody oczyszczonej.

    1 łyżeczka sody oczyszczonej = 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  2. Alkohol
    Mniej popularnym zamiennikiem, jednak również używanym jest alkohol. Spirytus, koniak lub rum spulchnią ciasto i sprawią, że świetnie wyrośnie. Niewielka ilość trunku nie wpłynie jednak na zmianę smaku naszego wypieku.

    3 łyżeczki alkoholu = 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  3. Woda gazowana
    Nie zależy ci na wysokim wypieku? Sięgnij po wodę gazowaną. Szczególnie świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania naleśników czy racuchów.

    Jeśli zdecydujesz się na ten zamiennik, ogranicz także inny płynny składnik w przepisie, np. mleko. W innym przypadku może to zaburzyć proporcje.

  4. Amoniak
    Czym zastąpić proszek do pieczenia? Amoniakiem! Choć ma nieprzyjemny zapach, nie będzie on wyczuwalny w naszym deserze, ponieważ podczas pieczenia całkowicie się ulotni. Doskonale sprawdzi się na przykład do kruchych ciasteczek.

Jak sprawdzić czy proszek do pieczenia jest dobry?

Proszek do pieczenia był dawno nieużytkowany? Sprawdź, czy proszek do pieczenia jest świeży.

Pół łyżeczki proszku wsyp do 1 łyżki gorącej wody. Jeśli pojawią się bąbelki – produkt jest świeży i można go użytkować. Jeśli nie – skorzystaj ze wspomnianych wyżej zamienników.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie