W skrócie
Przedstawione przez nas zioła w przeszłości często miały zastosowanie w obrzędach ludowych. Chrześcijaństwo nadało im nową symbolikę. W apokryfach możemy przeczytać na przykład, że bazylia wyrosła wokół grobu Jezusa podczas jego zmartwychwstania. W tradycji kościoła greckokatolickiego podczas uroczystości wielkanocnych używa się jej gałązek. Podobnie postrzegany jest tymianek, któremu już od czasów starożytnych przypisywano boskie pochodzenie. Obecnie uważa się, że ma on działanie bakteriobójcze i niwelujące infekcje.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zioła kojące ból brzucha i łagodzące wzdęcia
Bazylia znana jest ze swoich właściwości pobudzających trawienie tłustych dań. Dodatkowo wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Dodawanie jej w trakcie gotowania do sosów lub zup sprawi, że będą łatwiejsze do strawienia. Domowy napar ze świeżej bazylii szybko przyniesie ukojenie.
Przepis na napar z bazylii
Składniki:
- 5 liści świeżej bazylii,
- 200 ml wody.
Przygotowanie:
- Liście bazylii należy porwać na drobne kawałki i umieścić w szklance. Wodę zagotować.
- Następnie wrzątek należy wlać do rozdrobnionej bazylii. Napar trzeba przykryć spodkiem i odczekać około 10 minut.
- Napój pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Herbatka z bazylii powinna być pita doraźnie, maksymalnie trzy razy dziennie.
Zioła i napary na poprawę trawienia
W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Najpopularniejszy zestaw ziół na lepsze trawienie to:
- tymianek,
- mięta,
- melisa,
- majeranek.
Takich roślin można używać w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.
Jak przechowywać zioła?
Aby zioła zachowywały swoje lecznicze właściwości, należy odpowiednio je przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Należy też wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, że suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. Jeśli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.
Jak stosować zioła na ból brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości?
Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub poprzez dodanie ich do potraw. Na przykład rozmaryn można zaparzyć we french pressie i przestudzony popijać na bóle żołądkowe.
Te zioła pomogą na przejedzenie i niestrawność. Przepisy na ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?