Nasturcja na sałatkę, kanapkę i jako kapary. Sprawdź, jak ją jeść i co z niej zrobić
Nasturcje uprawiamy jako rośliny ozdobne, ale warto wiedzieć, że są także jadalne. W dodatku można wykorzystać niemal wszystkie ich części: kwiaty, liście i...
Zachwycasz się kwiatami juki ogrodowej? A wiesz, że są jadalne? Polecamy przepisy
Juki ogrodowe doceniamy za urodę ich kwiatów i łatwość uprawy. Ale te rośliny mają więcej zalet – ich kwiaty są jadalne, a wykorzystuje się także ich liście...
7 pyszności z czerwoną porzeczką w roli głównej. Jest w czym wybierać. Sprawdź!
Czerwona porzeczka to słodko-kwaśne źródło inspiracji. Można z niej stworzyć całe mnóstwo smakołyków, które będą świetnie smakowały jedzone na słodko, jak i w...
Bób z piekarnika, mikrofali czy z wody? Wyjątkowe przepisy na pyszne danie
Ja ugotować bób, żeby był aromatyczny, smaczny, chrupiący lub miękki? Jak go nie rozgotować, żeby stanowił pyszną przekąską lub dodatek do sałatki i zachował...
Gotowanie kalafiora nie musi być przykrym obowiązkiem. Oto trik na apetyczne warzywo
Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które warto jeść, szczególnie latem. Można je gotować, piec, grillować i dodawać do sałatek. A nawet jeść na surowo. Może...
Poradnik gotowania bobu. Oto wskazówki, aby przyrządzić go idealnie!
Gotowanie bobu to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak, jak sobie...
Jak Amerykanie jedzą hot dogi? Oto sposoby na wypełnienie podłużnej bułki
Amerykański Dzień Niepodległości przypada 4 lipca. To święto jest także określane jako Dzień Hot Doga. Na licznych festynach i w wesołych miasteczkach sprzedaje...
Puszyste jagodzianki pełne owoców. Zobacz triki mistrzów na idealne wypieki
Nadszedł sezon na jagodzianki. Po upragnione bułki z jagodami ustawiają się długie kolejki, a ich wysokie ceny czasem mogą zaskoczyć. Wielu blogerów...
Liście, pestki i ogonki owoców. Zapominamy o nich, a są korzystne dla zdrowia
Owoce lata kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Z chęcią sięgamy po soczyste truskawki, jędrne czereśnie, pachnące maliny, lada moment rozpocznie się wysyp wiśni...
Prosty trik z fasolką szparagową. Nie każdy o nim wie!
Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo. Ugotowana w wodzie, polana masełkiem i podrumienioną bułką tartą stanowi wyśmienity obiad...
Co najlepiej nawadnia organizm? Te rodzaje wybieraj latem i podczas upałów
W upały powinniśmy pić znacznie więcej wody, by uniknąć groźnego dla zdrowia odwodnienia, a także pogorszenia wydolności fizycznej i umysłowej. Jest jednak tyle...
Ogórki małosolne na szybko? To możliwe! Wypróbuj 3 sposoby na chrupiące warzywa
Sezon na ogórki małosolne trwa od końca maja aż do końca sierpnia. Najczęściej ogórki małosolne przygotowywane są w słoiku, woreczku lub dość zapomnianym...
Kto nie powinien jeść bobu? Są sytuacje, gdy może bardzo zaszkodzić!
Bób jest wyjątkowo pożywnym i niskokalorycznym warzywem, ale niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Szczególnie...
Czy trzeba gotować makaron w wodzie z oliwą? Sprawdziliśmy fakty i mity o gotowaniu
Czy dolewać oliwy do wrzątku podczas gotowania makaronu? A może gotować rosół podczas burzy? W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są zasady...
W górach kupisz już oscypki. Jak odróżnić podrabiane od certyfikowanych?
Trwa sezon urlopowy, większość Polaków wybiera jako cel wycieczki góry lub morze. O ile nad Bałtykiem króluje ryba, o tyle na południu popularnością cieszą się...
Jak gotować młode ziemniaki? Prosty sposób na idealnie smakujące warzywo do obiadu
Późna wiosna i wczesne lato to czas na jedzenie młodych ziemniaków. Taki dodatek do obiadu powinien być ugotowany inaczej niż późniejsze warzywa. Warto też...
Chlebak to już przeżytek! Oto sposoby na przechowanie chleba w upały
Wysokie temperatury za oknem sprawiają, że chleb szybciej wysycha i czerstwieje. Ważne, aby wiedzieć, w jaki sposób przechowywać bochenki w trakcie upałów....
Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni. Dodaj szczyptę do lemoniady i obserwuj efekt
Soda oczyszczona głównie używana jest do spulchniania ciast, gofrów czy racuchów. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań. Dodaj ją do gotującego się...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Robisz w domu przetwory? Być może popełniasz jeden z kardynalnych błędów!
Dlaczego przetwory w słoikach popsuły się? Najczęściej popełniane błędy to z pozoru błahe czynności. Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki...
Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich! Są pyszne. Sprawdź, co z nich zrobić
Pędy kwiatowe czosnku, które pojawiają się w czerwcu, to niedoceniane warzywo. Tak zwane strzałki czosnku są jadalne i bardzo smaczne, a można je przygotować na...
Niezbędnik przyprawowy. Oto 7 uniwersalnych dodatków kuchni polskiej
Kuchenne szafki kuchenne często uginają się od ilości posiadanych ziół i przypraw. Czasem kupujemy składnik do konkretnego dania, które po jednokrotnym użyciu...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Siłownie
Dodano 2 dni temu w kategorii Sklep meblowy
Dodano 2 dni temu w kategorii Klub nocny
Dodano 2 dni temu w kategorii Prywatna klinika