Jak obrać dynię? Sprawdź, jak pozbyć twardej skórki domowym sposobem. Zobacz, jak sprytnie robią to na TikToku

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Dynia to jedno z najsmaczniejszych jesiennych warzyw. Warto po nią  sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać dynię ze skórki.
Dynia to jedno z najsmaczniejszych jesiennych warzyw. Warto po nią sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać dynię ze skórki. Milanchikov/Getty Images
Przepyszna zupa krem z dyni, muffinki dyniowe i placki z dyni to jesienne hity w kuchni. Dynia to pyszne sezonowe warzywo, które chętnie wykorzystujemy do zrobienia wyśmienitych jesiennych potraw. Zobacz, jak łatwo obrać i pokroić dynię zaledwie w kilka chwil. Koniecznie przetestuj te pomysłowe domowe triki.

Spis treści

Czy dynię musimy obierać? Sprawdź, jakie dynie można jeść ze skórką

Świeżą dynię możemy teraz kupić prawie w każdym sklepie, a sezon na nią będzie trwał aż do listopada. Warto więc zadbać o to, aby jesienią wzbogacić jadłospis właśnie o to niezwykłe warzywo.

Niektóre odmiany dyni możemy jeść razem ze skórką m.in.:

  • dynię hokkaido,
  • dynię piżmową,
  • dynię mandaryn,
  • dynię kabocha,
  • dynię delicata.

Wystarczy je ugotować lub upiec, a jadalna skórka zmięknie.

Jak obrać dynię? Podsuwamy sprawdzony babciny sposób

Duże dynie o twardej skórze koniecznie powinniśmy obrać. Nie jest to czynność skomplikowana i zajmie nam zaledwie kilka chwil. Jeśli chociaż raz spróbujemy samodzielnie obrać dynię, to przekonamy się, jakie to proste i zapewne to pyszne warzywo już na stałe zagości w naszym menu jesienią.

Obieranie i krojenie dyni krok po kroku:

  1. Umieśćmy warzywo na kuchennej desce i odkrójmy ostrym nożem jej dolną część oraz ogonek na górze. Zróbmy to z wyczuciem, żeby odciąć jak najmniej warzywa.
  2. Następnie mocno przytrzymajmy dynię i przetnijmy ją w połowie na dwie części.
  3. Dużą łyżką stołową pozbądźmy się z wnętrza warzywa pestek.
  4. W kolejnym kroku za pomocą obieraczki lub małego nożyka do warzyw usuńmy z powierzchni dyni skórkę. Warto obierać ją bardzo cienko.
  5. Teraz dynię wystarczy pokroić na mniejsze części (w kostkę lub na małe ćwiartki) albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotowe!

Trik z TikToka na sprytne obranie dyni

Innym sprawdzonym sposobem na łatwe usunięcie twardej dyniowej skórki jest umieszczenie warzywa we wnętrzu nagrzanego piekarnika. Ten trik z Internetu, który warto przetestować w domu.

Najpierw Tiktokerka za pomocą ostrego noża kroi dynie na pół i pozbywa się jej boków. Następnie wkłada warzywo na kilkanaście minut do rozgrzanego urządzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmuje dynię, a po jej lekkim przestygnięciu zdecydowanym ruchem zdejmuje skórkę i miąższ do przyrządzania smakołyków z dyni gotowy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni