Jak obrać dynię? Sprawdź, jak pozbyć twardej skórki domowym sposobem. Zobacz, jak sprytnie robią to na TikToku

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Dynia to jedno z najsmaczniejszych jesiennych warzyw. Warto po nią  sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać dynię ze skórki.
Dynia to jedno z najsmaczniejszych jesiennych warzyw. Warto po nią sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać dynię ze skórki. Milanchikov/Getty Images
Przepyszna zupa krem z dyni, muffinki dyniowe i placki z dyni to jesienne hity w kuchni. Dynia to pyszne sezonowe warzywo, które chętnie wykorzystujemy do zrobienia wyśmienitych jesiennych potraw. Zobacz, jak łatwo obrać i pokroić dynię zaledwie w kilka chwil. Koniecznie przetestuj te pomysłowe domowe triki.

Spis treści

Czy dynię musimy obierać? Sprawdź, jakie dynie można jeść ze skórką

Świeżą dynię możemy teraz kupić prawie w każdym sklepie, a sezon na nią będzie trwał aż do listopada. Warto więc zadbać o to, aby jesienią wzbogacić jadłospis właśnie o to niezwykłe warzywo.

Niektóre odmiany dyni możemy jeść razem ze skórką m.in.:

  • dynię hokkaido,
  • dynię piżmową,
  • dynię mandaryn,
  • dynię kabocha,
  • dynię delicata.

Wystarczy je ugotować lub upiec, a jadalna skórka zmięknie.

Jak obrać dynię? Podsuwamy sprawdzony babciny sposób

Duże dynie o twardej skórze koniecznie powinniśmy obrać. Nie jest to czynność skomplikowana i zajmie nam zaledwie kilka chwil. Jeśli chociaż raz spróbujemy samodzielnie obrać dynię, to przekonamy się, jakie to proste i zapewne to pyszne warzywo już na stałe zagości w naszym menu jesienią.

Obieranie i krojenie dyni krok po kroku:

  1. Umieśćmy warzywo na kuchennej desce i odkrójmy ostrym nożem jej dolną część oraz ogonek na górze. Zróbmy to z wyczuciem, żeby odciąć jak najmniej warzywa.
  2. Następnie mocno przytrzymajmy dynię i przetnijmy ją w połowie na dwie części.
  3. Dużą łyżką stołową pozbądźmy się z wnętrza warzywa pestek.
  4. W kolejnym kroku za pomocą obieraczki lub małego nożyka do warzyw usuńmy z powierzchni dyni skórkę. Warto obierać ją bardzo cienko.
  5. Teraz dynię wystarczy pokroić na mniejsze części (w kostkę lub na małe ćwiartki) albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotowe!

Trik z TikToka na sprytne obranie dyni

Innym sprawdzonym sposobem na łatwe usunięcie twardej dyniowej skórki jest umieszczenie warzywa we wnętrzu nagrzanego piekarnika. Ten trik z Internetu, który warto przetestować w domu.

Najpierw Tiktokerka za pomocą ostrego noża kroi dynie na pół i pozbywa się jej boków. Następnie wkłada warzywo na kilkanaście minut do rozgrzanego urządzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmuje dynię, a po jej lekkim przestygnięciu zdecydowanym ruchem zdejmuje skórkę i miąższ do przyrządzania smakołyków z dyni gotowy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie