Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną polewę z kakao jak z PRL-u. Oblej nią ciasta i ciesz się apetycznym wyglądem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową.
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową. 123rf.com/belchonock
Polewa czekoladowa to pozornie łatwa do zrobienia dekoracja ciasta. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w maśle lub śmietance kremówce i rozlać równomiernie na pierniku lub na domowym serniku. Podpowiadamy przepis na prawdziwą polewę czekoladową oraz sposób na polewę na bazie kakao.

W skrócie

Polewa czekoladowa potrafi przysporzyć wiele problemów. Po zastygnięciu może się kruszyć, a także wydzielać biały osad powstały z rozdzielenia masła. W PRL-u, gdy brakowało w sklepach czekolady, gospodynie domowe nauczyły się przygotowywać polewę na bazie kakao. W książce „Kuchni oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej w przepisie na tani piernik autorka zaproponowała przepis z masłem roślinnym (współcześnie nazwalibyśmy je margaryną) oraz z kakao.

W galerii możesz zobaczyć desery oblane polewą czekoladową

Polewa z kakao jak czekoladowa – przepis do wypieków

Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 200 g margaryny,
  • 10 g kakao,
  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku z grubym dnem.
  2. Polewę czekoladową z kakao należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i zgęstnienia składników.
  3. Lekko wystudzoną polewą należy polać wcześniej upieczone ciasto lub desery.

Do czego użyc polewy czekoladowej?

Taka polewa czekoladowa świetnie sprawdza się na domowych pierniczkach, na ciastach czekoladowych z PRL-u typu murzynek, makowcach, na domowym torcie lub pierniku dyniowym. Polewa czekoladowa to także znakomity dodatek do lodów, babki na oleju albo jako zwieńczenie rurek z kremem.

Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze

Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną p...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.