W skrócie
Myśląc z wyprzedzeniem o śniadaniu, warto przygotować sobie wcześniej części składowe dania. Można pokroić i poporcjować warzywa, ugotować kaszę lub ryż, albo namoczyć płatki owsiane i wstawić do lodówki. Zebraliśmy 5 pomysłów na posiłki, które można zaplanować lub zrobić dzień wcześniej.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć propozycje na zaplanowane śniadanie
Nocne owsianki
Popularnym smakołykiem na śniadania są owsianki. Aby zaoszczędzić dodatkowe 15 minut, można pokusić się o zrobienie nocnej owsianki. Wystarczy płatki owsiane wymieszać z bakaliami, pestkami słonecznika lub dyni i zalać wodą. Następnego dnia, gdy składniki wchłoną płyn owsiankę, można ją szybko odgrzać, zalewając wodą, napojem roślinnym lub tradycyjnym mlekiem. W sezonie warto dorzucić garść świeżych owoców np.: truskawek, malin, jagód lub borówek.
Jaglanki nie tylko na słodko
Kolejną propozycją śniadaniową są jaglanki. Wieczorem można ugotować kaszę jaglaną i rano odgrzać ją np.: z daktylami. Inną formą podania wcześniej zrobionej kaszy jest budyń jaglany. Takie śniadanie można zrobić blendując ugotowaną kaszę jaglaną z mlekiem. Zachęcamy, aby wieczorem podprażyć orzechy włoskie lub laskowe, tym sposobem rano zyska się zdrową posypkę.
Gryczanka wytrawna
Na śniadanie warto także ugotować z wyprzedzeniem nieprażoną kaszę gryczaną. Można zrobić dzięki temu wytrawną gryczankę. Do tego dzień wcześniej warto podsmażyć warzywa np.: cebulę, paprykę i pokrojone pieczarki. Rano w szybkim tempie wystarczy zrobić jajko sadzone, podgrzać składniki i zjeść w formie wytrawnej gryczanki.